Luna misionară extraordinară la Institutul Franciscan din Roman

07.11.2019, Roman (Catholica) - Comunitatea formativă a Institutului Teologic Franciscan din Roman a dorit să trăiască cu angajare, în sintonie cu întreaga Biserică, Luna Misionară Extraordinară intitulată „Botezați și trimiși – Biserica lui Cristos în misiune în lume”, propusă de către Papa Francisc. În acest scop, părinții formatori împreună cu frații studenți au organizat și au trăit pe tot parcursul acestei luni o serie de evenimente și experiențe cu totul speciale și constructive, de natură să îi ajute să cunoască mai mult situația reală a misiunilor Bisericii în lume, respectiv în Ordinul nostru, și să îi sensibilizeze tot mai mult întru deschiderea lor spre perspective misionare de viață și întru susținerea spirituală și materială a misionarilor. Toate aceste inițiative au avut un caracter public, fiind deschise și pentru credincioșii și persoanele consacrate care au voit să participe. Pe tot timpul lunii octombrie, frații s-au străduit să alimenteze un climat spiritual de rugăciune și reflecție asupra vieții și exigențelor misionare ale Bisericii; Sf. Rozariu a fost făcut mereu cu această intenție, în cadrul adorațiilor euharistice frații s-au rugat pentru misiuni, în predici și în cadrul reculegerilor comunitare s-a pus accentul pe tematica misiunilor, meditând și asupra mesajului Sfântului Părinte cu privire la aceasta. Ofertele din cutia carității din capela Institutului au fost destinate pentru misiuni.
Prima oportunitate de a cunoaște ceva din viața și activitatea unui misionar astăzi a fost dată de întâlnirea cu Preasfințitul Anibal Saldaña Santamaría, Episcop în prelatura misionară Bocas del Toro (Panama), care i-a vizitat pe frați împreună cu părintele misionar Bartolomeu Blaj, din Dieceza de Iași, în seara zilei de 29 septembrie. Aceștia s-au rugat împreună cu frații și le-au împărtășit câteva experiențe din viața și munca lor de acolo: Preasfințitul a prezentat situația Bisericii din Panama, extrem de săracă în preoți și vocații, iar pr. Bartolomeu a dat o frumoasă și captivantă mărturie misionară.
O a doua oportunitate de acest fel a constituit-o ziua de formare misionară, din data de 10 octombrie, în care frații au putut asculta o altă mărturie misionară, aceea a pr. Emilian Dumea, frate și preot franciscan conventual al Provinciei noastre, misionar de peste 6 ani în Chile. Pr. Emilian i-a edificat pe frați prin mărturia sa plină de simplitate și de voioșie, mărturisind că această bogată și intensă experiență de apostolat misionar îl face să se simtă mai împlinit și „mai complet” în identitatea și viața sa de preot, să își păstreze un entuziasm mereu proaspăt și să înțeleagă marele rol al preotului și marea valoare a preoției, în condițiile în care acolo sunt foarte puțini preoți iar lumea este însetată de Dumnezeu. A doua parte a acestei zile de formare a fost destinată celebrării comunitare a unei veghi de rugăciune misionară, în capela Institutului, prezidată de părintele rector, Marius Bîlha, în cadrul căreia fraților studenți au primit mandatul pastoral pentru anul formativ 2019-2020, amintind data botezului și cu indicarea locului de pastorație și voluntariat. La acest moment de rugăciune au participat și unii reprezentanți din instituțiile de voluntariat unde frații vor merge în acest an.
Alte momente spirituale, de meditație și rugăciune pentru misiunile Bisericii din întreaga lume, au fost rugăciunea comunitară a Rozariului misionar, în ziua de duminică, 6 octombrie, precum și ora de adorație și rugăciune misionară din seara zilei de joi, 17 octombrie, prezidate de părintele vicerector, Iosif Cadar, la care au participat tineri din parohiile Hălăucești și Buruienești, însoțiți de părinții vicari, precum și alți tineri de la Schineni. Încununarea acestor celebrări, cu atenție specială asupra misiunii Bisericii în lume, a constituit-o celebrarea Sfintei Liturghii solemne concelebrate, din ziua de duminică, 20 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor, la ora 10.30, în capela Institutului. Aceasta a fost prezidată de pr. Marius Bîlha, care, atât prin cuvântul său de învățătură, cât și prin gesturile liturgice semnificative (ritualul stropirii cu apă sfințită, reînnoirea făgăduințelor de la Sf. Botez, invitarea copiilor prezenți de a veni aproape de altar și de a merge apoi la credincioși pentru gestul dăruirii păcii) i-a ajutat pe toți să trăiască această celebrare sfântă cu o inimă misionară, conform dorinței Papei Francisc ca în fiecare credincios să se retrezească convingerea că Isus Cristos este răspunsul la toate necesitățile cele mai profunde și adevărate, cu toții fiind creați pentru ceea ce ne propune Evanghelia: prietenia cu Isus și iubirea fraternă (Cf. EG 265).
La acest evantai de momente înălțătoare, în ziua de joi, 24 octombrie, s-a adăugat și o serată culturală organizată de Academia Petru Tocănel, din cadrul Institutului, și găzduită la Hotel Roman. Conferențiar și animator al acestei serate a fost pr. Marius Bîlha, traducătorul oficial al Papei Francisc pe durata vizitei Sanctității Sale în România, ajutat fiind de pr. Maximilian Pal OFMConv., în rolul de moderator, și de un grup de frați care au interpretat două piese muzicale vocal-instrumentale. În conferința sa, intitulată „Revoluția gingășiei și misiunea”, pr. Marius a reînviat în inima și mintea auditorilor mesajele și gesturile pline de gingășie și noblețe sufletească ale Papei Francisc, cu ocazia vizitei Sanctității Sale în țara noastră, legându-le de mesajul misionar al Sf. Părinte și exemplificându-le, la nivel spiritual-artistic, printr-o meditație ilustrată asupra icoanei Maicii Domnului Mângâietoarea, din Vladimir, pe care părintele a numit-o, pe bună dreptate, Maica gingășiei.
Pe lângă evenimentele organizate și trăite în propria casă, comunitatea a răspuns pozitiv la inițiativa organizării și desfășurării pelerinajului diecezan al persoanelor consacrate, care anul acesta a fost găzduit de frații franciscani capucini de la Sanctuarul Fericitul Ieremia, din Onești, duminică, 27 octombrie. La acest pelerinaj a participat și un grup de frați ai comunității formative, împreună cu părintele rector, Marius Bîlha. Acesta a fost un bun prilej de rugăciune comună și de meditație asupra tematicii lansate de părintele conferențiar Ciprian Vacaru OFMCap. în conferința cu titlul: „Liturgia orelor și ora liturgiei în viața consacrată”, conștientizând mai bine rolul rugăciunii care trebuie să ritmeze viața celui consacrat Domnului, atât la nivel comunitar, prin recitarea Oficiului Divin, cât și la nivel personal, prin disponibilitatea de a sacrifica timp pentru Domnul, ceea ce face ca persoana consacrată să aibă, apoi, o mai mare disponibilitate pentru a-i sluji pe ceilalți.
Mulțumim din toată inima lui Dumnezeu și Sfântului Părinte Papa Francisc pentru tot ceea ce am trăit și am înțeles în această Lună Misionară Extraordinară și cerem harul de a avea o „inimă misionară”. (fr. Iosif-Eduard Cadar pentru OFMConv.ro)