Papa către iezuiți: O revoluție culturală în slujba „răstigniților” de astăzi
08.11.2019, Vatican (Catholica) - Într-un lung și intens discurs în limba spaniolă, Papa Francisc a încurajat Secretariatul pentru Dreptate Socială și Ecologie al Societății lui Isus să continue slujirea sa adresată „răstigniților timpului nostru”. Este nevoie de o adevărată revoluție culturală; nu este vorba doar de a rezolva problemele ci mai ales de a genera procese care fac persoanele să fie în măsură să își creeze viitorul. În discursul adresat la peste 200 de persoane primite joi, 7 noiembrie 2019, în Sala Clementină din Vatican, Papa le-a cerut să continue pe drumul acelei „angajări creative” proprie misiunii lor în slujba celor din urmă.
Născut în 1969 din dorința pr. Pedro Arrupe – care a fost Prepozit general din 1965 până în 1983 – Secretariatul s-a reunit în perioada 4-9 noiembrie 2019 la Roma, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înființarea sa, pentru a relansa tocmai această implicare socială. Îndemnul principal al Sfântului Părinte a fost acela de a-l urma pe Isus „în slujirea adusă răstigniților din timpul nostru”. „Actualmente abundă situațiile de nedreptate și de durere umană pe care toți le cunoaștem bine. Probabil că se poate vorbi despre un al treilea război făcut ‘pe bucăți’, cu delicte, masacre, distrugeri. Subzistă traficul de persoane, abundă exprimările de xenofobie și căutarea egoistă a interesului național, inegalitatea între țări și în interiorul lor crește fără ca să se găsească un remediu”.
A-l urma concret pe Isus în aceste circumstanțe „începe cu însoțirea victimelor, pentru a contempla în ele fața Domnului nostru răstignit. Continuă cu atenția față de nevoile umane care se nasc, de multe ori nenumărate și inabordabile în ansamblul lor. Astăzi este necesar să se reflecteze și asupra realității lumii, pentru a demasca relele sale, pentru a descoperi cele mai bune răspunsuri, pentru a genera creativitatea apostolică și profunzimea pe care pr. Adolfo Nicolás le dorea atât de mult pentru Societate”.
Răspunsul nu se poate opri însă aici, a avertizat Sfântul Părinte. „Avem nevoie de o adevărată ‘revoluție culturală’, o transformare a privirii noastre colective, a atitudinilor noastre, a modurilor noastre de a ne percepe și de a ne situa în fața lumii. În sfârșit, relele sociale adesea se închistează în structurile unei societăți, cu un potențial de destrămare și de moarte. De aici importanța muncii lente de transformare a structurilor, prin intermediul participării la dialogul public, acolo unde se iau deciziile care condiționează viața celor din urmă.”
„Unii dintre voi, și mulți alți iezuiți care v-au precedat, au demarat opere de slujire a celor mai săraci, opere de educație, de atenție față de refugiați, de apărare a drepturilor umane și de servicii sociale în multiple domenii. Continuați cu această angajare creativă, care are nevoie mereu de reînnoire într-o societate cu schimbări accelerate”, a îndemnat Papa. „Ajutați Biserica în discernământul pe care trebuie să îl facem astăzi și cu privire la apostolatele noastre. Nu încetați să colaborați în rețea voi și cu alte organizații ecleziale și civile pentru a avea un cuvânt în apărarea celor mai nevoiași în această lume tot mai globalizată”.
„Lucrați pentru ‘adevărata speranță creștină, care caută Împărăția escatologică [și care] generează mereu istorie’. Împărtășiți speranța voastră acolo unde vă aflați, pentru a încuraja, a mângâia, a întări și a reînsufleți. Vă rog, deschideți viitorul, sau, pentru a folosi expresia unui literat actual, frecventați viitorul. Deschideți viitorul, provocați posibilități, generați alternative, ajutați să se gândească și să se acționeze într-un mod diferit. Aveți grijă de raportul vostru zilnic cu Cristos înviat și glorios și fiți lucrători ai carității și semănători de speranță. Mergeți cântând și plângând, pentru ca luptele și preocupările pentru viața celor din urmă și pentru creația amenințată să nu vă ia bucuria speranței.”