Încă o biserică istorică din Istanbul devine moschee
21.08.2020, Istanbul (Catholica) - La o lună după ce fosta Catedrală Hagia Sophia a fost transformată din muzeu în moschee, o altă biserică-muzeu din Istanbul, renumită pentru extraordinarele mozaicuri bizantine, va suferi aceeași transformare. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a cerut astăzi ca biserica Chora, veche de 700 de ani, în prezent Muzeul Kariye, să fie transformată într-o moschee pe deplin funcțională. Istoria clădirii oglindește cea a celebrei foste Catedrale bizantine Hagia Sophia.
Biserica ortodoxă greacă Sfântul Mântuitor din Chora este din secolul al IV-lea, făcând parte inițial dintr-o mănăstire din Constantinopolul bizantin. Forma actuală a bisericii datează de la începutul secolului al XIV-lea. Este foarte apreciată pentru mozaicurile și frescele minunate. După cucerirea otomană a Istanbulului în 1453, biserica a fost confiscată de musulmani pentru cult, iar picturile de pe pereți și mozaicurile au fost acoperite cu vopsea și var. În 1945, republica turcă seculară a declarat clădirea monument național, organizându-se lucrări intense de restaurare și conservare asupra operelor de artă din fosta biserică, înainte de deschiderea ei ca muzeu în 1958. La fel ca Hagia Sophia, clădirea este desemnată patrimoniu mondial UNESCO.
În noiembrie 2019, instanța administrativă superioară a Turciei, Consiliul de Stat, a decis că amplasamentul ar trebui să revină la utilizarea ca moschee, pe baza faptului că muzeul era ilegal, încălcând declarația otomană potrivit căreia clădirea va fi folosită pentru cultul musulman. Această hotărâre a fost folosită ca precedent pentru controversata decizie a tribunalului din iulie a.c., de a converti fosta Catedrală Hagia Sophia din muzeu în moschee. Erdoğan a ordonat pe 21 august ca biserica Chora, o locație des vizitată din cartierul Fatih din Istanbul, să fie transformată într-o moschee și deschisă pentru cultul musulman. Alte muzee bisericești din Turcia, inclusiv Hagia Sophia din orașele Iznik și Trabzon, au fost de asemenea convertite în moschei în ultimii ani.
Istoricul Fabrice Monnier a declarat pentru ziarul francez Le Figaro că a crezut că situația cu biserica Chora va fi diferită de cea a altor transformări în moschei, din cauza mărimii picturilor și a mozaicurilor ei. „Mozaicurile ei frumoase și frescele acoperă aproape toate zidurile și cupolele bisericii”, a spus el. „Ar fi greu să ne imaginăm că va fi refăcută într-o moschee fără a le acoperi complet.” Deciziile privind Hagia Sophia și Chora sunt considerate a fi un efort al lui Erdoğan de a-i câștiga pe alegătorii musulmani, după ce partidul președintelui, AK, a pierdut alegerile pentru primăria din Istanbul în 2019.