Patriarhii din Ierusalim: Să fie păstrat caracterul special al Orașului Sfânt
12.05.2021, Ierusalim (Catholica) - Violențele de la moscheea Al Aqsa și din cartierul Sheikh Jarrah „încalcă sfințenia poporului din Ierusalim ca Oraș al Păcii. Acțiunile care amenință securitatea credincioșilor și demnitatea palestinienilor supuși evacuării sunt inacceptabile”, se spune într-o declarație comună a Patriarhilor și a reprezentanților Bisericii din Ierusalim. Și Papa Francisc a făcut un însuflețit apel la pace în Orașul Sfânt, exprimându-și îngrijorarea cu privire la evenimentele de la Ierusalim. La rugăciunea antifonului marian pascal „Regina Coeli”, de duminică, 9 mai, Sfântul Părinte a spus: „Urmăresc cu mare preocupare evenimentele de la Ierusalim. Mă rog pentru ca Ierusalimul să fie un loc al întâlnirii și nu al ciocnirilor violente, un loc al rugăciunii și al păcii. Îi îndemn pe toți să caute soluții comune pentru ca identitatea multireligioasă și multiculturală a Orașului Sfânt să fie respectată și să prevaleze fraternitatea. Violența generează numai violență. Să nu mai fie ciocniri!”
Tensiunile s-au intensificat în cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est după ce coloniști israelieni s-au adunat în urma dispoziției unui tribunal israelian care a decis evacuarea familiilor palestiniene. Curtea Supremă din Israel a decis să amâne evacuarea, însă ciocnirile continuă, extinzându-se și la alte orașe. Noaptea trecută, la Ierusalim, tineri manifestanți au lansat pietre asupra forțelor de ordine israeliene care au răspuns cu grenade și tunuri cu apă. Violențele s-au concentrat și în apropiere de Poarta Damascului, în Orașul Vechi. Surse medicale palestiniene relatează despre numeroși răniți. Spiritele s-au încins și după marșul naționalist evreiesc de la Ierusalim, organizat pentru a marca anexarea de către Israel a Ierusalimului de Est, în 1967.
În declarația lor, liderii Bisericilor de la Ierusalim îndeamnă comunitatea internațională și toți oamenii de bunăvoință să facă tot ce este posibil pentru a opri aceste „acțiuni provocatoare” și în vederea respectării status quo-ului orașului. Ei își exprimă totodată îngrijorarea cu privire la evenimentele violente recente de la Ierusalim, amintind statutul special al acestui oraș care este sacru pentru creștinii, evreii și musulmanii din întreaga lume. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News Romania)
Astptam ca atat palestinienii cat si israelienii sa faca oferte turistice in Media universala, acum dupa pandemie. Asta ar aduce venituri tuturor iar omenirea ar putea sa viziteze din nou in pace locurile de unde a pornit invataturile crestine care stau la baza democratiei. Daca palestinienii nu sunt crestini, ei totusi pot castiga prin comertul care este necesar la sosirea turistilor. Si inseamna ca Alah ii ajuta si pe ei ca si Dumnezeu pe noi!
Ceea ce inseamna ca Alah este Dumnezeu si Dumnezeu este Alah. Iar noi trebuie sa fim prieteni buni.