Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului, la Catedrala din Iași

04.06.2021, Iași (Catholica) - Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului a fost sărbătorită la Catedrala din Iași printr-o Sfântă Liturghie, joi, 3 iunie 2021, începând cu ora 18.00. PS Iosif Păuleț a prezidat celebrarea euharistică, la care a fost prezent și PS Petru Gherghel, Episcop emerit. Au participat preoți din Iași, diaconi și numeroși creștini. Seminariștii de la Seminarul Mare din Iași au animat cântările. După Sfânta Liturghie a avut loc procesiunea cu Preasfântul Sacrament în curtea Catedralei, într-o formă diminuată din cauza pandemiei.
„Trupul și Sângele Domnului” (în latină Corpus Domini) este sărbătoarea Preasfântului Sacrament. La Cina cea de Taină, Isus ne-a lăsat Trupul și Sângele său, iar prin acest gest a rămas cu noi în Preasfântul Sacrament. De-a lungul veacurilor, această sărbătoare, denumită și „Joia Verde”, cum a rămas și în ziua de azi, datorită procesiunii cu Preasfântul Sacrament și staționării în locuri special amenajate cu ramuri verzi, numite corturi, colibe sau altare. Prin această procesiune, Biserica sărbătorește în mod solemn ceea ce Isus ne-a lăsat la ultima cină: Sfânta Euharistie. Și anul acesta, cu ajutorul bunului Dumnezeu, s-a celebrat acest mister la Catedrala romano-catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, în frunte cu păstorul Diecezei, Preasfințitul Iosif Păuleț, cu Preasfințitul Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași, cu mai mulți preoți, diaconi, persoane consacrate, seminariști și mulți credincioși din Iași. La începutul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Iosif Păuleț i-a îndemnat pe toți să îi ceară iertare lui Isus pentru toate dățile când nu au corespuns iubirii Sale.
La cuvântul de învățătură, pr. Iulian Robu, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, a subliniat trei puncte esențiale din evanghelia zilei, cea în care este descrisă Cina Domnului, iar aceste trei semne sunt: bărbatul care poartă un vas cu apă, semn al umilinței și al Botezului, cale de acces către Sfânta Euharistie; camera de sus, semn care ne prezintă Euharistia ca un salt calitativ al vieții noastre, Isus care a venit de sus ne înalță și pe noi la statura omului desăvârșit; al treilea semn, masa gata pregătită arată că inițiativa este a lui Dumnezeu care a pregătit sărbătoare pentru noi, iar noi trebuie să răspundem afirmativ chemării la această sărbătoare, la masa Sfintei Liturghii. Prin Euharistie, Isus ne conduce la comuniunea intimă cu Dumnezeu, să fim ca Dumnezeu, dar cu Dumnezeu în noi. La sfârșitul predicii, părintele spunea că sunt prea sărace cuvintele pentru a putea să exprimăm recunoștința noastră față de Dumnezeu și ne îndemna să lăsăm psalmul cântat la Sfânta Liturghie să dea glas recunoștinței și mulțumirii noastre: „Ce îi voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele Domnului. Îți voi aduce jertfă de laudă și voi invoca numele Domnului. Voi împlini voturile făcute Domnului de față cu tot poporul Său” (Ps 116,12-13,17-18).
După Sfânta Liturghie a urmat tradiționala procesiunea cu Preasfântul Sacrament, dar anul acesta, fiind încă pandemia, această procesiune, începută în Catedrală cu expunerea Preasfântului Sacrament, s-a desfășurat în curtea Catedralei cu trei staționări în cadrul cărora s-au citit pasaje evanghelice cu referire la Sfânta Euharistie, au fost momente de rugăciune, încheiate cu binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament la cele trei staționări. La sfârșit, Preasfințitul Iosif i-a îndemnat pe toți să rămână mereu uniți cu Isus din Preasfântul Sacrament, pentru că numai cu Isus „viața noastră are conținut”. Apoi păstorul Diecezei a mulțumit pentru participare PS Petru Gherghel, tuturor preoților, diaconilor, persoanelor consacrate, copiilor care au creat un frumos covor de petale de flori pentru Isus, prezent în Sfânta Euharistie, credincioșilor și primarului Iașiului, Mihai Chirica, care a fost prezent la această Sfântă Liturghie.
Mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a ajutat și în acest an să celebrăm această minunată solemnitate, Taina Tainelor, Sfânta Euharistie și îl rugăm pe Isus Cristos, prezent în Taina Altarului să ne călăuzească pașii pe calea vieții ca apoi să putem fi părtași cu toții la marea sărbătoare în Împărăția Veșnică, alături de toți sfinții și aleșii lui Dumnezeu. (Laurențiu-Daniel Timaru, seminarist, pentru Ercis.ro)