O comisie pentru a evalua reforma procesului din Italia privind nulitatea unei căsătorii
26.11.2021, Roma (Catholica) - Papa Francisc a creat vineri o comisie pentru a evalua modul în care Biserica Catolică din Italia pune în aplicare reforma procesului privind nulitatea unei căsătorii, reformă pe care a introdus-o în 2015. Pontiful a înființat comisia pontificală printr-o scrisoare apostolică emisă în regim de motu proprio („din propria dorință”), pe 26 noiembrie. A explicat că face demersul pentru „sprijinirea directă a Bisericilor din Italia în primirea reformei procesului canonic pentru cazurile de declarare a nulității căsătoriei, dând un nou impuls aplicării documentului motu proprio Mitis Iudex”. O declarație de nulitate – denumită adesea „anulare” – este o hotărâre a unui tribunal conform căreia o căsătorie nu îndeplinește condițiile necesare pentru a fi validă conform legii Bisericii.
Mitis Iudex Dominus Iesus („Blândul Judecător, Domnul nostru Isus”), emisă în 2015, a adus modificări dreptului canonic, menite să simplifice procesul prin care tribunalele bisericești evaluează cererile de declarare a nulității căsătoriilor. Textul a subliniat, de asemenea, rolul Episcopului local în acest proces. Sfântul Părinte a explicat că sarcina comisiei va fi „de a constata și de a verifica aplicarea integrală și imediată a reformei procesului de nulitate matrimonială”. Comisia va fi prezidată de Mons. Alejandro Arellano Cedillo, decanul Tribunalului Rota Romana, instanța superioară din Scaunul Apostolic. Papa Francisc a cerut noii comisii să sugereze „orice este considerat oportun și necesar pentru a sprijini și a ajuta la continuarea fructuoasă a reformei”. Lucrările se vor încheia cu întocmirea unui „raport detaliat” asupra situației din Italia.
Referindu-se la Sinodul Episcopilor dedicat familiei, din 2014, Papa a spus că noul pas este necesar pentru a permite Bisericilor din Italia „să se arate credincioșilor ca mame generoase într-o chestiune strâns legată de mântuirea sufletelor, așa cum au cerut majoritatea fraților mei Episcopi la Sinodul extraordinar dedicat familiei”. Motu proprio a apărut la câteva zile după ce Papa a avut o întâlnire privată cu Episcopii italieni, în Roma. Surse au spus că Papa a anunțat înființarea comisiei în timpul întâlnirii cu ușile închise cu Episcopii, reuniți pentru adunarea lor plenară. Potrivit unei surse, Pontiful a spus că vrea să ajute „Episcopii să acționeze ca judecători”, referindu-se la accentul din Mitis Iudex pe faptul că Episcopul este „judecătorul credincioșilor încredințați grijii lui”.
Papa Francisc a subliniat ceva similar în discursul său adresat oficialilor Tribunalului Rota Romana pentru inaugurarea anului judiciar, în ianuarie a.c. A spus atunci: „Profit de această ocazie pentru a îndemna fiecare Episcop – constituit de Cristos ca Tată, Păstor și Judecător în propria sa Biserică – să fie din ce în ce mai deschis la provocarea acestei probleme”. „Este vorba de a urmări și de a finaliza cu tenacitate un parcurs ecleziologic și pastoral necesar, menit să nu lase în sarcina exclusivă a autorităților civile credincioșii care suferă din cauza judecăților neacceptate, dar de lungă durată.” În discurs, Papa a recunoscut că reforma, „în special procesul scurt, a întâmpinat și încă întâmpină multă rezistență”.
Sfântul Părinte a mai spus: „Trebuie să mărturisesc că după promulgare am primit multe scrisori, nu știu câte, dar multe. Aproape toți erau avocați care își pierdeau clienții. Și există problema banilor. În Spania se spune: ‚Por la plata baila el mono’: maimuța dansează pentru bani. Vorba este clară. […] Și, din păcate, și aceasta: în unele Dieceze am întâmpinat rezistență din partea unor vicari judecătorești care, poate, au pierdut ceva putere cu această reformă, pentru că și-au dat seama că judecători nu sunt ei, ci Episcopii”. Papa și-a semnalat îngrijorarea cu privire la implementarea reformelor în Italia încă din 2016, când a înființat un grup de lucru bilateral pe reformă, compus din experți din Vatican și din Conferința Episcopală Italiană. Italia are o tradiție puternică a tribunalelor regionale, înființate după motu proprio Qua cura al Papei Pius al XI-lea, în 1938. Mitis Iudex a abrogat sau a derogat elemente din Qua cura, determinând Episcopii italieni să ceară clarificări.
Rota Romana a emis un vademecum pentru Diecezele italiene, cerând ca tribunalele diecezane să fie înființate „cât mai curând posibil”. Coroborat cu cererea de tribunale mai mici, Papa a cerut în Mitis Iudex ca procesele să fie gratuite. Dar Episcopii italieni s-au îngrijorat că înlocuirea celor 15 tribunale regionale ale țării cu peste 220 de tribunale diecezane ar fi neviabilă din punct de vedere economic. Noul motu proprio sublinia că, deși dreptul canonic permite unui Episcop diecezan să aibă acces la alte instanțe, „această facultate trebuie înțeleasă ca o excepție și, prin urmare, fiecare Episcop care nu are încă propriul tribunal ecleziastic trebuie să caute să întemeieze unul sau cel puțin să se străduiască să facă posibil acest lucru.” Adăugă și că „impulsul reformator al procesului matrimonial canonic – caracterizat prin proximitate, rapiditate și gratuitatea procedurilor – trece în mod necesar printr-o conversie a structurilor și a persoanelor”.
„Ceea ce Dumnezeu a unit,omul să nu despartă.”
Vezi sfânta Scriptură 🙏.