Un grup de Episcopi avertizează: „Calea sinodală” din Germania poate duce la schismă
14.04.2022, Washington (Catholica) - Peste 70 de Episcopi din întreaga lume au publicat „o scrisoare fraternă deschisă” adresată Episcopilor din Germania, avertizând că schimbările radicale ale învățăturii Bisericii susținute de procesul în curs de desfășurare, cunoscut sub numele de „Calea sinodală”, pot duce la schismă. Scrisoarea exprimă „îngrijorarea noastră crescândă cu privire la natura întregii «Căi sinodale» germane”, despre care semnatarii spun că a dus la confuzie cu privire la învățătura Bisericii și pare să se concentreze mai mult pe voința omului decât pe cea a lui Dumnezeu. „Nereușind să asculte de Duhul Sfânt și de Evanghelie, acțiunile «Căii Sinodale» subminează credibilitatea autorității Bisericii, inclusiv a Papei Francisc; antropologia creștină și moralitatea sexuală; și credibilitatea Scripturii”, se arată în scrisoare.
„Deși afișează o aparență de vocabular și idei religioase, documentele germane ale Căii sinodale par în mare măsură inspirate nu de Scriptură și Tradiție – care, pentru Conciliul Vatican II, sunt «un singur depozit sacru al Cuvântului lui Dumnezeu» – ci de analize sociologice și ideologii politice contemporane, inclusiv de gen”, continuă scrisoarea. „Ele privesc Biserica și misiunea ei prin prisma lumii, mai degrabă decât prin prisma adevărurilor revelate în Scriptură și în Tradiția autoritară a Bisericii.” Scrisoarea a fost publicată marți. Printre semnatarii ei inițiali se numără 48 de Episcopi din Statele Unite. Alți 19 sunt din Africa, dintre care 14 sunt din Tanzania. Organizatorii scrisorii au furnizat o adresă de e-mail – episcopimundi2022@gmail.com – pe care alți Episcopi o pot folosi pentru a-și adăuga numele la document.
Printre cei care au semnat acest document se numără prelați renumiți precum Cardinalul Raymond Burke, Cardinalul George Pell, Arhiepiscopul Salvatore Cordileone de San Francisco și Arhiepiscopul Samuel Aquila de Denver. Mons. Aquila și-a publicat în luna mai propriul comentariu de 15 pagini cu privire la primul text al Căii sinodale, afirmând că acesta prezintă propuneri „nesustenabile” de modificare a învățăturii Bisericii. „Episcopii germani sădesc confuzie pentru întreaga Biserică și acest lucru ar trebui să îngrijoreze fiecare Episcop”, a spus el într-o declarație referitoare la scrisoarea Episcopilor. Un alt prelat care a semnat scrisoarea, Episcopul Thomas Paprocki de Springfield, Illinois, a emis următoarea declarație: „Calea sinodală germană s-a îndepărtat mult de calea sinodalității autentice și s-a pus în opoziție cu adevărurile credinței noastre catolice, așa cum au fost învățate de-a lungul secolelor din Scriptură și Tradiție. În corecție fraternă și în unire cu Episcopii din întreaga lume, îi încurajez pe Episcopii din Germania să se întoarcă la adevăratul depozit al credinței așa cum ne-a fost transmis de Isus Cristos.” Președintele Conferinței Episcopilor Catolici din Polonia și Episcopii nordici și-au exprimat îngrijorări similare. Cel din urmă grup a emis o scrisoare deschisă în care a avertizat împotriva a ceea ce a numit „capitulare în fața Zeitgeist-ului” și o „sărăcire a conținutului credinței noastre”.
Calea sinodală este un proces controversat de mai mulți ani care reunește Episcopii și laicii din Germania pentru a discuta despre modul în care este exercitată puterea în Biserică, despre moralitatea sexuală, preoție și rolul femeilor. Adunarea Sinodală este formată din Episcopi, 69 de membri ai puternicului Comitet Central laic al Catolicilor Germani (ZdK) și reprezentanți ai altor părți ale Bisericii germane. În februarie, adunarea a votat în favoarea unor proiecte de texte care solicită binecuvântarea persoanelor de același sex și modificări ale Catehismului Bisericii Catolice cu privire la homosexualitate. Mai recent, într-un interviu publicat la 31 martie, Cardinalul german Reinhard Marx a afirmat că învățătura Catehismului cu privire la homosexualitate „nu este bătută în cuie” și că „este permis să ne îndoim de ceea ce spune”.
Scrisoarea de sub o mie de cuvinte nu citează nici o modificare specifică a învățăturii Bisericii solicitată până acum. În schimb, ea critică în linii mari abordarea Sinodului și conținutul proiectelor de documente. „Un defect elocvent” al acestor texte, argumentează scrisoarea, este că, în loc să exprime „bucuria Evangheliei”, ele poartă semnele „obsesiv critice și orientate spre interior” ale unui proces birocratic concentrat în principal pe altceva decât pe mântuirea sufletelor. Scrisoarea observă: „Calea sinodală arată mai multă supunere și ascultare față de lume și ideologii decât față de Isus Cristos, ca Domn și Mântuitor”. Observând că libertatea autentică nu este același lucru cu „autonomia” și că nu conștiința cuiva determină adevărul, scrisoarea susține despre Calea sinodală că a deviat de la realitatea că „o conștiință creștină formată în mod corespunzător rămâne supusă adevărului despre natura umană și normelor de trăire corectă revelate de Dumnezeu și învățate de Biserica lui Cristos”.
În scrisoare se afirmă: „Isus este adevărul, care ne va face liberi (Ioan 9)”. În aceeași ordine de idei, în ceea ce privește chestiunile legate de guvernarea Bisericii instituționale, scrisoarea îi îndeamnă pe Episcopii germani să își amintească faptul că „reformarea structurilor nu este deloc același lucru cu convertirea inimilor”. În timp ce recunoaște că „impulsul” de a reforma și reînnoi Biserica „este admirabil și nu trebuie niciodată să ne temem de el”, scrisoarea notează că „istoria creștină este plină de eforturi bine intenționate care și-au pierdut bazele în Cuvântul lui Dumnezeu, într-o întâlnire fidelă cu Isus Cristos, într-o ascultare adevărată a Duhului Sfânt și în supunerea voinței noastre față de voința Tatălui”. „Pentru că nu au ținut cont de cuvintele lui Isus: «Fără Mine nu puteți face nimic» (Ioan 15,5), au fost fără rod și au dăunat atât unității, cât și vitalității evanghelice a Bisericii”, se mai spune în scrisoare. „Calea sinodală din Germania riscă să ducă tocmai la o astfel de fundătură.”
Sa ne ajute Dumnezeu ca macar in ceasul al 12-lea sa ne intoarcem la invataturile Domnului, spre mai mare salava Sa.