Papa Francisc la Vigilia Pascală: Domnul Înviat a deposedat răul de puterea sa
16.04.2022, Vatican (Catholica) - La Liturghia Vigiliei Pascale celebrată în Vatican, Papa Francisc a spus despre Isus că „a intrat în mormântul păcatului nostru” și ne-a redat viața. „Să sărbătorim Paștele cu Cristos! El este viu! Și astăzi umblă în mijlocul nostru, ne schimbă și ne eliberează”, a spus Sfântul Părinte în omilia rostită în Bazilica San Pietro în seara zilei de 16 aprilie. „Mulțumită Lui, răul a fost deposedat de puterea sa; eșecurile nu ne mai pot împiedica să pornim din nou la drum; iar moartea a devenit o trecere către izvoarele unei noi vieți. Căci cu Isus, Domnul Înviat, nici o noapte nu va dura la nesfârșit; și chiar și în cea mai întunecată noapte… steaua dimineții va continua să strălucească”, a spus Pontiful.
Papa Francisc nu a prezidat Vigilia Pascală și nici nu a participat la procesiunea cu lumânările pascale, ci a stat în fața adunării credincioșilor pe un scaun alb. El suferă în ultima vreme de dureri acute la genunchi, care i-au îngreunat mersul și l-au determinat să anuleze unele apariții publice. Cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, a fost celebrantul principal al Liturghiei. Sfântul Părinte a participat la Vigilia Pascală prin rostirea predicii și prin Botezarea a șapte catehumeni. În omilia sa, Pontiful a vorbit despre aducerea luminii lui Cristos în zilele „marcate de ororile războiului” prin gesturi de pace și acte de compasiune. „Să îl facem pe Isus, Cel Viu, să se ridice din nou din toate acele morminte în care l-am închis. Să îl aducem în viețile noastre de zi cu zi: prin gesturi de pace în aceste zile marcate de ororile războiului, prin acte de reconciliere în mijlocul relațiilor rupte, prin acte de compasiune față de cei aflați în nevoie, prin acte de dreptate în mijlocul situațiilor de inegalitate… și de adevăr în mijlocul minciunilor”, a adăugat el.
La finalul omiliei, Papa Francisc a salutat prezența primarului din Melitopol, Ucraina, Ivan Fedorov, care a fost reținut de forțele rusești luna trecută. Un purtător de cuvânt al Vaticanului a declarat că Sfântul Părinte s-a întâlnit, pentru scurt timp, și cu o delegație de oficiali guvernamentali locali din Ucraina înainte de Liturghie. Vigilia Pascală, care are loc în noaptea Sâmbetei Sfinte, „este cea mai mare și mai nobilă dintre toate solemnitățile”, potrivit Missalului Roman. Liturghia a început în întuneric cu binecuvântarea focului nou și cu pregătirea lumânării pascale. Lumânarea simbolizează lumina lui Cristos, care „strălucește în întuneric” și „nu l-a biruit” (Ioan 1,5). Mons. Re și Cardinalii concelebranți, Episcopii și cei aproximativ 200 de preoți au înaintat prin biserica întunecată, purtând lumânări aprinse pentru a semnifica lumina lui Cristos care vine să risipească întunericul.
„Mulți scriitori […] au evocat frumusețea nopților înstelate. Nopțile de război sunt însă sfâșiate de raze de lumină care anunță moartea”, a spus Papa Francisc în omilia sa. „În această noapte, frați și surori, să le permitem femeilor din Evanghelie să ne ducă de mână, pentru ca, împreună cu ele, să putem întrevedea primele raze ale zorilor vieții lui Dumnezeu care apar în întunericul lumii noastre.” Papa Francisc a botezat șapte persoane în Bazilica San Pietro în timpul Vigiliei Pascală. Adunarea s-a rugat Litania Sfinților și și-a reînnoit promisiunile de la Botez în timp ce patru italieni, un american, un albanez și un cubanez se pregăteau să fie primiți pe deplin în Biserica Catolică. „Frați și surori, speranța noastră are un nume: numele lui Isus”, a spus Papa Francisc. „El a intrat în mormântul păcatului nostru; a coborât în acele adâncuri în care ne simțim cel mai mult pierduți; și-a croit drum prin rețeaua temerilor noastre, a purtat greutatea poverilor noastre și din abisul întunecat al morții ne-a readus la viață și a transformat jalea noastră în bucurie.”
La începutul liturgiei, s-a cântat Exsultetul, proclamația pascală care spune istoria mântuirii de la creație, încercarea și căderea lui Adam, eliberarea poporului lui Israel din sclavia Egiptului și culminează cu Isus Cristos, care a murit pentru păcatele noastre și ne conduce la mântuire. Bazilica a fost luminată treptat până când a fost iluminată complet la Gloria, când au bătut clopotele. Aproximativ 5.500 de persoane au fost prezente în interiorul Bazilicii pentru celebrare, a informat biroul de presă al Sfântului Scaun. Papa urmează să celebreze o Liturghie în dimineața zilei de Paște, în Piața San Pietro, urmată de tradiționala binecuvântare „Urbi et Orbi”. „Cât de frumoasă este o Biserică ce poate alerga […] pe străzile lumii noastre. Fără teamă, fără scheme și stratageme, ci doar cu dorința de a-i conduce pe toți la bucuria Evangheliei”, a spus Pontiful. „La așa ceva suntem chemați: să îl experimentăm pe Cristos înviat și să împărtășim această experiență cu ceilalți; să rostogolim piatra de pe mormântul în care poate l-am închis pe Domnul, pentru a răspândi bucuria Sa în lume.”