Papa Francisc: Viața de familie, mai pusă la încercare ca niciodată

13.05.2022, Vatican (Catholica) - Viața de familie este mai pusă la încercare astăzi decât a fost vreodată, a declarat vineri Papa Francisc, în fața unui grup de teologi specialiști în morală. „În primul rând, de ceva timp familia trece printr-o criză culturală profundă, ca toate comunitățile și legăturile sociale”, a spus Sfântul Părinte pe 13 mai, citând din exortația sa apostolică din 2013, „Evangelii gaudium”. „Însăși posibilitatea de a întemeia o familie astăzi este adesea dificilă, iar tinerii întâmpină atât de multe dificultăți în a se căsători și a avea copii”, a spus el. „De fapt, schimbările epocale pe care le trăim îndeamnă teologia morală să preia provocările timpului nostru și să vorbească un limbaj care să fie pe înțelesul interlocutorilor – nu doar al ‘inițiaților’; și astfel să ajute la depășirea adversităților și a contrastelor și să favorizeze o nouă creativitate pentru a exprima în provocările actuale valorile care ne constituie ca popor în societăți și în Biserică, poporul lui Dumnezeu.”
De asemenea, Papa a remarcat că multe familii suferă din cauza lipsei de locuri de muncă și de locuințe demne, „unde să poată trăi în pace într-o epocă de schimbări majore și rapide. Aceste dificultăți se răsfrâng asupra vieții de familie, generând probleme relaționale”, a spus el. Sfântul Părinte s-a întâlnit în Vatican cu participanții la o conferință internațională de teologie morală, organizată de Universitatea Pontificală Gregoriană și de Institutul Teologic Pontifical Papa Ioan Paul al II-lea pentru Științele Căsătoriei și ale Familiei. Conferința se desfășoară în perioada 11-14 mai la Roma, cu tema „Practici pastorale, experiență de viață și teologie morală: Amoris laetitia între noi oportunități și noi căi”.
Familia, a spus Pontiful, joacă astăzi un rol decisiv în convertirea pastorală a comunităților și în transformarea misionară a Bisericii. A sugerat că diferitele abordări teologice ar trebui să lucreze în dialog pentru a contribui la răspunsul la această întrebare: „Cum pot familiile creștine să mărturisească astăzi, în bucuria și eforturile iubirii conjugale, filiale și fraterne, vestea cea bună a Evangheliei lui Isus Cristos? În centrul vieții creștine se află harul Duhului Sfânt, primit în credința trăită, care îndeamnă la acte de caritate. Bunătatea, așadar, este o chemare, este o ‘voce’ care eliberează și îndeamnă conștiințele, așa cum spune textul din Gaudium et spes: ‘În adâncul conștiinței sale, omul detectează o lege pe care nu și-o impune singur, dar care îl ține la ascultare […] Conștiința este nucleul cel mai secret și sanctuarul omului. Acolo el este singur cu Dumnezeu, a cărui voce răsună în adâncurile sale’.” Adresându-se teologilor, a mai spus: „Tuturor vi se cere să regândiți astăzi categoriile teologiei morale în legătura lor reciprocă: raportul dintre har și libertate, dintre conștiință, bine, virtuți, normă și phrónesis aristotelică, prudentia tomistă și discernământul spiritual, raportul dintre natură și cultură, dintre pluralitatea limbajelor și unicitatea lui agape.”