Papa Francisc cere iertare pentru răul făcut indigenilor canadieni în școlile rezidențiale

25.07.2022, Vatican (Catholica) - Într-un discurs ținut în Canada rurală, în fața unei mulțimi de indigeni canadieni, Papa Francisc și-a cerut scuze în mod public pentru rolul Bisericii Catolice în gestionarea unei mari părți a sistemului de școli rezidențiale organizat de guvernul canadian. Pe parcursul a mai mult de un secol de funcționare, sistemul a acționat pentru a elimina aspecte ale culturii, limbii și practicilor religioase ale nativilor. „Mă aflu aici pentru că primul pas al pelerinajului meu penitențial printre voi este acela de a cere din nou iertare, de a vă spune încă o dată că îmi pare profund rău”, a spus Sfântul Părinte în discursul său din 25 iulie.
„Îmi pare rău pentru modul în care, din păcate, mulți creștini au susținut mentalitatea colonizatoare a puterilor care au asuprit popoarele indigene. Îmi pare rău. Cer iertare, în special, pentru modurile în care mulți membri ai Bisericii și ai comunităților religioase au cooperat, nu în ultimul rând prin indiferența lor, la proiectele de distrugere culturală și de asimilare forțată promovate de guvernele din acea vreme, care au culminat cu sistemul de școli rezidențiale.” Discursul a marcat prima intervenție publică a Papei Francisc de la sosirea în Canada, pe 24 iulie, pentru o vizită de o săptămână. Locul de desfășurare a evenimentul din Maskwacis, un oraș rural aflat la aproximativ o oră de mers cu mașina la sud de Edmonton, este spațiu folosit de obicei pentru pow wow-uri (cf. Wikipedia: adunare socială sacră, organizată de comunități indigene din America de Nord, în cadrul căreia nativii se întâlnesc, cântă, dansează…).
Înainte de a urca pe scenă, Papa s-a rugat în tăcere la locul fostei școli rezidențiale Ermineskin, care include mormintele mai multor foști elevi. La discursul papal, alături de câteva sute de indigeni îmbrăcați în haine tradiționale, au participat guvernatorul general al Canadei, Mary Simon, și premierul Justin Trudeau. Pontiful, în vârstă de 85 de ani, a avut în ultima vreme probleme de sănătate și a folosit frecvent un scaun cu rotile timp de câteva luni din cauza unei accidentări la genunchi. Pentru acest discurs, Papa Francisc a fost împins pe scenă în scaunul său cu rotile și a stat în picioare cu ajutorul unui baston. Și-a descris scuzele ca fiind un „punct de plecare” pe calea spre vindecare, care include „o investigare serioasă a faptelor care au avut loc în trecut și a-i ajuta pe supraviețuitorii școlilor rezidențiale să experimenteze vindecarea de traumele pe care le-au suferit”.
Școlile rezidențiale din Canada, deși finanțate de guvern, erau administrate și conduse de Bisericile locale, majoritatea catolice. Surorile Oblate Misionare ale Mariei Imaculate au jucat un rol important în administrarea școlilor. În general, școlile au lucrat pentru a elimina identitățile, practicile și limbile indigene ale elevilor, adesea împotriva voinței triburilor copiilor. Foști elevi ai școlilor au descris tratamente nepotrivite și chiar abuzuri în interiorul lor, alături de critici ample privind calitatea educației primite, daune psihologice și alte probleme precum malnutriția și condițiile insalubre.
„Deși caritatea creștină nu a fost absentă și au existat multe cazuri remarcabile de devotament și grijă față de copii, efectele generale ale politicilor legate de școlile rezidențiale au fost catastrofale”, a continuat Papa. „Ceea ce ne spune credința noastră creștină este că aceasta a fost o eroare dezastruoasă, incompatibilă cu Evanghelia lui Isus Cristos. Este dureros să ne gândim la modul în care a fost erodat solul ferm al valorilor, al limbii și al culturii care constituiau identitatea autentică a popoarelor voastre și la faptul că ați continuat să plătiți prețul acestui lucru. În fața acestui rău deplorabil, Biserica îngenunchează în fața lui Dumnezeu și îi imploră iertarea pentru păcatele copiilor ei… Eu însumi doresc să reafirm acest lucru, cu rușine și fără echivoc. Îmi cer cu umilință iertare pentru răul comis de atât de mulți creștini împotriva popoarelor indigene.”
Raportul Comisiei pentru Adevăr și Reconciliere din Canada a fost publicat în 2015, solicitând Papei să ceară iertare pentru abuzurile descoperite, în termen de un an de la publicare. În martie 2022, Papa Francisc s-a întâlnit cu reprezentanți ai popoarelor indigene Métis și Inuit, precum și cu Episcopii catolici canadieni, în Vatican, și le-a prezentat scuze în privat. Șeful Wilton Littlechild, un proeminent lider și susținător al indigenilor canadieni, care a participat la întâlnirea de la Vatican, a deschis ceremonia din Maskwacis prin a-i ura bun venit Papei Francisc în țara sa natală. „Sanctitatea Voastră, ați venit pe pământul nostru ca răspuns la invitația noastră și așa cum ați promis. Ați spus că veniți ca un pelerin, căutând să mergeți împreună cu noi pe calea adevărului, a justiției, a vindecării, a reconcilierii și a speranței. Vă primim cu bucurie să vă alăturați nouă în această călătorie”, a spus Littlechild.
„Așa cum ați recunoscut în discursul pe care ni l-ați adresat la Roma, noi, popoarele indigene, ne străduim să luăm mereu în considerare impactul evenimentelor și deliberărilor prezente asupra generațiilor viitoare. În acest spirit, sperăm sincer că întâlnirea noastră din această dimineață și cuvintele pe care le împărtășiți cu noi vor avea un ecou de vindecare adevărată și de speranță reală de-a lungul multor generații viitoare.” Evenimentul de la Maskwacis a inclus o procesiune cu un banner roșu mare, pe care erau scrise numele a peste 4.000 de copii care au murit în școlile rezidențiale. Crearea bannerului a fost prima comemorare națională, publică, ce a consemnat numele atâtor copii care au murit în toate școlile rezidențiale din Canada, potrivit Centrului Național pentru Adevăr și Reconciliere.
Sfântul Părinte a lăudat simțul comunității și tradiția comunității indigene, care transmite „o comoară de obiceiuri și învățături sănătoase”, urmând „moduri de viață care respectă pământul, pe care le-ați primit ca moștenire de la generațiile trecute și pe care le păstrați pentru cele care vor veni”. „Am încredere și mă rog ca creștinii și societatea civilă din această țară să crească în capacitatea de a accepta și respecta identitatea și experiența popoarelor indigene. Sper că se pot găsi modalități concrete de a face ca aceste popoare să fie mai bine cunoscute și apreciate, astfel încât toți să învețe să meargă împreună. În ceea ce mă privește, voi continua să încurajez eforturile tuturor catolicilor de a sprijini popoarele indigene”, a continuat Papa Francisc.
„În fața răului, ne rugăm la Domnul bunătății; în fața morții, ne rugăm la Dumnezeul vieții. Domnul nostru Isus Cristos a luat mormântul, care părea locul de îngropare a oricărei speranțe și a oricărui vis, lăsând în urmă doar tristețe, durere și resemnare, și l-a transformat într-un loc de renaștere și înviere, începutul unei istorii de viață nouă și de reconciliere universală. Eforturile noastre nu sunt suficiente pentru a realiza vindecarea și reconcilierea: avem nevoie de harul lui Dumnezeu. Avem nevoie de înțelepciunea tăcută și puternică a Duhului, de iubirea tandră a Mângâietorului. Fie ca El să aducă la îndeplinire cele mai profunde așteptări ale inimilor noastre. Fie ca El să ne călăuzească pașii și să ne permită să avansăm împreună în călătoria noastră.”
După zborul de la Roma, Pontiful a fost întâmpinat pe 24 iulie pe Aeroportul Internațional din Edmonton de Trudeau și de alți demnitari. Pe 26 iulie, de sărbătoarea Sfintei Ana, Papa Francisc va celebra o slujbă la Commonwealth Stadium din Edmonton. Mai târziu în aceeași zi, va participa la un pelerinaj la Lac Ste. Anne, un loc care găzduiește anual mii de pelerini, prezentându-se drept cea mai mare adunare catolică anuală din vestul Canadei. Sfântul Părinte va celebra, de asemenea, o Liturgie a Cuvântului în acest loc.