Papa Francisc: Cristos oferă un exemplu de reconciliere prin suferință

26.07.2022, Vatican (Catholica) - Vorbind în fața unui grup de catolici de la parohia Sacred Heart (Preasfânta Inimă) din Edmonton, pe 25 iulie, Papa Francisc și-a reiterat „rușinea” și durerea față de răul provocat de catolici în perioada sistemului de școli rezidențiale din Canada și a lăudat comunitatea parohială ca fiind „o casă pentru toți, deschisă și incluzivă, așa cum ar trebui să fie Biserica”. „Mă doare când mă gândesc la faptul că credincioși catolici au contribuit la politicile de asimilare și de emancipare care au inculcat un sentiment de inferioritate, răpind comunităților și indivizilor identitatea lor culturală și spirituală, tăindu-le rădăcinile și încurajând atitudini prejudiciabile și discriminatorii; și că acest lucru s-a făcut și în numele unui sistem educațional care se presupunea a fi creștin”, a afirmat Sfântul Părinte.
„În numele lui Isus, fie ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată în Biserică. Fie ca Isus să fie predicat așa cum dorește El, în libertate și caritate. În fiecare persoană răstignită pe care o întâlnim, să vedem nu o problemă de rezolvat, ci un frate sau o soră care trebuie iubit(ă), trupul lui Cristos care trebuie iubit. Fie ca Biserica, Trupul lui Cristos, să fie un trup viu al reconcilierii!” Sfântul Părinte întreprinde o călătorie de o săptămână în Canada, pe care a descris-o drept un „pelerinaj penitențial” și o oportunitate de a cere iertare pentru rolul Bisericii Catolice în abuzurile suferite în școlile rezidențiale organizate de guvernul canadian. Pe parcursul a mai mult de un secol de funcționare, sistemul de școli rezidențiale a încercat să elimine aspecte ale culturii, limbii și practicilor religioase ale nativilor, iar mulți foști elevi au vorbit despre diferitele tipuri de abuzuri suferite în aceste școli. Papa a cerut iertare în mod public mai devreme, în cursul zilei de luni, în timpul unui discurs ținut în Maskwacis, la aproximativ o oră de mers cu mașina la sud de Edmonton, eveniment la care au fost prezenți mulți indigeni canadieni.
Parohia Sacred Heart din Edmonton a fost desemnată în 1991 parohia națională a primelor națiuni, a metișilor și a inuiților, prima de acest fel din Canada. „Nimic nu poate înlătura vreodată încălcarea demnității, experiența răului, trădarea încrederii. Sau să ne șteargă propria noastră rușine, a credincioșilor. Cu toate acestea, trebuie să pornim din nou la drum, iar Isus nu ne oferă cuvinte frumoase și bune intenții, ci crucea: iubirea scandaloasă care permite ca mâinile și picioarele Sale să fie străpunse de cuie, iar capul să îi fie încununat cu spini. Aceasta este calea de urmat: să privim împreună la Cristos, la iubirea trădată și răstignită de dragul nostru; să privim la Cristos, răstignit în numeroșii elevi din școlile rezidențiale”, a spus Pontiful la Sacred Heart. „Dacă vrem să ne împăcăm unii cu alții și cu noi înșine, să ne împăcăm cu trecutul, cu nedreptățile îndurate și cu amintirile rănite, cu experiențele traumatizante pe care nici o consolare umană nu le poate vindeca vreodată, trebuie să ne ridicăm privirea spre Isus cel răstignit; pacea trebuie să fie atinsă la altarul crucii Sale. Căci tocmai pe lemnul crucii durerea se transformă în iubire, moartea în viață, dezamăgirea în speranță, abandonul în comuniune, distanța în unitate. Reconcilierea nu este doar rezultatul eforturilor noastre; este un dar care curge de la Domnul răstignit, o pace care radiază din inima lui Isus, un har care trebuie căutat.”
Papa Francisc a remarcat că poate părea „mai ușor să îl impunem cu forța pe Dumnezeu oamenilor, decât să îi lăsăm să se apropie de Dumnezeu”, dar această metodă „nu funcționează niciodată, pentru că nu așa acționează Domnul”. „[Dumnezeu] nu ne forțează, nu suprimă și nu copleșește; în schimb, iubește, eliberează, ne lasă liberi. El nu îi susține cu Duhul Său pe cei care îi domină pe alții, care confundă Evanghelia reconcilierii noastre cu prozelitismul. Dumnezeu nu poate fi proclamat într-un mod contrar lui Dumnezeu însuși.” Sfântul Părinte le-a spus celor adunați că stilul catolic este „să nu decidem pentru ceilalți, să nu îi încadrăm pe toți în categoriile noastre preconcepute, ci să ne punem în fața Domnului răstignit și în fața fraților și surorilor noastre, pentru a învăța să mergem împreună. Iată ce este și ar trebui să fie întotdeauna Biserica – locul în care realitatea este întotdeauna superioară ideilor. Iată ce este și ar trebui să fie întotdeauna Biserica – nu un set de idei și precepte pe care să le întipărești în oameni, ci o casă primitoare pentru toți!”
Sanctuarul din Sacred Heart are in interior structura unui teepee, cort tipic indigen. Papa Francisc a spus că imaginea cortului are un simbolism biblic profund, fiind un loc de întâlnire – întâlnire atât cu alți oameni, dar și un loc de întâlnire cu Dumnezeu. „Dumnezeu și-a așezat cortul în mijlocul nostru; El ne însoțește prin pustiurile noastre. El nu locuiește în conacele cerești, ci în Biserica noastră, pe care o dorește a fi o casă a reconcilierii”, a spus Pontiful. A încheiat cu o rugăciune: „Doamne Isuse, răstignit și înviat, Tu locuiești aici, în mijlocul poporului Tău, și vrei ca slava Ta să strălucească prin comunitățile noastre și în culturile noastre. Ia-ne de mână și, chiar și prin pustiurile istoriei, continuă să ne călăuzești pașii pe calea reconcilierii. Amin.”
Înainte de discursul Papei, doi credincioși – Bill Perdue și Candida Shepherd, ambii de origine metisă – au luat cuvântul pentru a-i ura bun venit și au evidențiat rolul Bisericii ca loc de primire nu doar pentru indigeni și supraviețuitori ai școlilor rezidențiale, ci și pentru imigranții din Canada, cum ar fi croații și eritreenii. De asemenea, au remarcat că biserica și-a revenit după două incendii majore din istoria ei, în 1966 și în 2020. Pe 26 iulie, de sărbătoarea Sfintei Ana, Papa Francisc va celebra o Liturghie la Commonwealth Stadium din Edmonton. Mai târziu în aceeași zi, va participa la un pelerinaj la Lac Ste. Anne, un loc care găzduiește anual mii de pelerini, prezentându-se drept cea mai mare adunare catolică anuală din vestul Canadei. Papa va celebra, de asemenea, o Liturgie a Cuvântului în acest loc.