ÎPS Aurel Percă alături de refugiați ucraineni la hramul parohiei din Câmpulung

29.07.2022, București (Catholica) - Luni, 25 iulie a.c., Înaltpreasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a prezidat Sfânta Liturghie solemnă a hramului bisericii Sfântul Iacob din Câmpulung-Muscel. La Sfânta Liturghie au participat preoți din decanatul de Ploiești, credincioși din Câmpulung și alte localități, membrii Asociației Prietenilor Camino de Santiago și refugiați din Ucraina.
În predica de după citirea Evangheliei, ÎPS Aurel Percă a amintit că sărbătorile în cinstea sfinților ne dau ocazia nu numai de a admira lucrarea minunată a lui Dumnezeu în viața lor, dar și de a învăța și imita câte ceva din viața lor. Apostolul Iacob a luat parte la momente importante din viața lui Isus: învierea fiicei lui Iair, Schimbarea la față a lui Isus pe muntele Tabor, fiind prezent și în Grădina Măslinilor. O învățătură dată de Evanghelia sărbătorii Sfântului Iacob este slujirea. La consternarea celorlalți apostoli pentru cererea făcută de mama lui Ioan și Iacob de a sta unul la dreapta și altul la stânga lui Isus, Domnul răspunde: „Fiul Omului nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața pentru toți. Cine vrea să fie cel dintâi între voi să fie slujitorul tuturor…” Slujirea trăită de Isus și sfinți e o învățătură ce poate fi trăită de către toți: preoți, persoane consacrate și familii.
La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a sfințit icoana pictoriței Vasilica Stamate, icoană donată parohiei de către Asociația Prietenilor Camino de Santiago. A urmat apoi sfințirea Centrului de Servicii Sociale pentru refugiații din Ucraina. Au fost prezenți cele 7 mame, 1 tată și 13 copii, care sunt găzduiți în Casa Genoveva (casa de cazare pentru pelerini) încă din 25 martie 2022. Alături de ei au fost prezente și alte mame cu copiii lor, peste 20 de persoane refugiate din Ucraina, care locuiesc în Câmpulung.
În cuvântul de mulțumire, părintele paroh Petru Păuleț a amintit despre implicarea multor persoane fizice și juridice din țară și străinătate în susținerea refugiaților ucraineni. Părintele a mulțumit Asociațiilor din comunitatea romano-catolică din Câmpulung: Asociația Surorilor de Caritate ale Sf. Apostol Paul, Asociația Sf. Vincențiu de Paul, Conferința Sf. Iacob, Școala Gimnazială Sf. Iacob (profesori, părinți și elevi). De asemenea, s-au adus mulțumiri și altor grupuri din oraș: Lions Club și prietenii lor, tinerii voluntari de la Lions; medicilor care au fost disponibili ori de câte ori au fost solicitați. A amintit apoi și de colaborarea bună cu Asociația Caritas București, cu World Central Kichen, Fundația Ruah, Kindernothilfe.
„Alături de noi au fost și multe alte persoane fizice care au adus un plus de valoare fiecărei activități: Andreea, Alin, Dan, Stela, Sanda, Diana, Rodica, Melania, Elena și alții. Lucrurile mari se fac punând împreuna lucruri mici, așa cum se realizează orice construcție, umană și spirituală. Iubirea față de semenul aflat în nevoi nu are niciodată bariere, toți suntem chemați sa ne susținem unii pe alții pentru o lume mai bună, mai dreaptă, mai corectă. Sfințind acest centru, noi vom continua să mergem împreună cu mamele și copii refugiați din Ucraina. Dorim ca acest loc de refugiu să fie pentru ei a doua casă. Aportul fiecăruia este necesar, util, binevenit și binecuvântat de Domnul. Dumnezeu să vă răsplătească pe toți pentru tot binele făcut.”
Cuvântul de mulțumire adresat celor prezenți de o mamă în numele refugiaților ucraineni și cântecul copiilor au creat multă emoție și au fost răsplătite cu aplauze. „Sincere mulțumiri pentru primirea pe care ne-ați oferit-o nouă, cetățenilor ucraineni. Nouă și copiilor nu ne este ușor într-o țară străină. Când a început războiul, bucuriile vieții au fost înlocuite de frică și disperare. A apărut sentimentul neputinței legat de faptul că nu mai poți schimba nimic. Am fost nevoite să ne părăsim casele, țara, să locuim singure cu copiii – și atunci v-ați deschis inimile pentru a ne primi. Ne-ați primit cu inima deschisă, ne-ați întins o mână de ajutor, ne-ați oferit o masă caldă, învățători pentru copiii noștri, un loc de muncă. Vă mulțumim sincer pentru că inițiativa dumneavoastră a venit la momentul potrivit, când am avut nevoie. Sincere mulțumiri din partea tuturor, pentru tot ce ați făcut pentru noi.”
În final, după binecuvântarea arhierească, toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească cu mâncăruri pregătite la restaurantul Asociației Caritas Câmpulung, de la care nu a lipsit tradiționala salată ucraineană. Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct de postul local de televiziune CLAR TV, preluat și de Angelus TV și poate fi urmărită aici. (pr. Petru Păuleț pentru ARCB.ro)