Papa Francisc laudă populația indigenă din Canada la plecarea din Québec

29.07.2022, St. Louis (Catholica) - Într-o scurtă alocuțiune rostită vineri în fața delegaților reprezentând nouă națiuni indigene din Canada, Papa Francisc a declarat că se întoarce acasă „foarte îmbogățit” după „pelerinajul penitențial” de o săptămână în Canada, în timpul căruia a cerut public iertare de mai multe ori pentru abuzurile comise în trecut de catolici împotriva indigenilor din această națiune. „Am venit ca un frate, pentru a descoperi la fața locului roadele bune și rele pe care le-au dat membrii familiei catolice locale în decursul anilor. Am venit în spirit de penitență, pentru a-mi exprima durerea mea sufletească față de răul care v-a fost făcut de nu puțini catolici care au susținut politici opresive și nedrepte în ceea ce vă privește”, a spus Sfântul Părinte, în vârstă de 85 de ani, adresându-se grupului adunat la reședința Arhiepiscopului din Québec City.
Politicile la care se referă Papa Francisc privesc sistemul de școli rezidențiale din Canada, care, pe parcursul a peste 100 de ani de funcționare, a lucrat pentru a elimina sistematic cultura și limba indigenilor, adesea prin îndepărtarea cu forța a copiilor de familiile lor. Organizațiile catolice au condus cel puțin 60% dintre școlile finanțate de guvern. „Am venit ca pelerin, în ciuda limitărilor mele fizice, pentru a face noi pași înainte cu voi și pentru voi. Fac acest lucru pentru ca să fie progrese în căutarea adevărului, pentru ca procesele de vindecare și reconciliere să continue și pentru ca semințele de speranță să poată continua să fie semănate pentru generațiile viitoare – indigene și neindigene deopotrivă – care doresc să trăiască împreună, în armonie, ca frați și surori”, a continuat Pontiful.
Le-a mulțumit populațiilor indigene pentru că l-au primit în Canada. Cei 22 de delegați prezenți vineri au reprezentat națiunile Mi’kmaq, Algonquin, Mohawk, Cree, Innu, Atikamekw, Malecite, Abenaki și Naskapi. „Pot spune cu adevărat că, venind să fiu cu voi, viața și experiențele voastre, realitățile indigene ale acestor ținuturi, m-au atins, au rămas cu mine și vor fi întotdeauna o parte din mine”, a spus vicarul lui Cristos. „Îndrăznesc să spun, dacă îmi permiteți, că acum, într-un anumit sens, mă simt și eu parte din familia dumneavoastră, iar pentru aceasta sunt onorat”, a adăugat el. Așa cum a făcut pentru prima dată în discursul său de luni, Papa Francisc a lăudat din nou importanța pe care comunitățile indigene o acordă familiei și tradiției. A dezvoltat această temă și marți, cu ocazia sărbătorii Sfintei Ana, sfânta patroană a bunicilor.
„Într-o lume care, în mod tragic, este adesea mult prea individualistă, cât de prețios este sentimentul vostru profund autentic de familie și de comunitate. Cât de important este să cultivați în mod corespunzător legătura dintre tineri și bătrâni și să mențineți o relație sănătoasă și armonioasă cu întreaga creație!”, a spus Sfântul Părinte. Și-a continuat discursul subliniind exemplul a trei femei despre care a spus că „înțeleg cel mai bine cum să protejeze cele mai importante lucruri din viață”. Prima a fost Sfânta Ana, care a crescut-o pe Fecioara Maria; a doua a fost însăși Maria, Mama Domnului, și, în cele din urmă, Sfânta Kateri Tekakwitha, prima nativă americană canonizată și membră a poporului Mohawk. Atât Maria, cât și Sfânta Kateri „au primit de la Dumnezeu un plan pentru viața lor și, fără să întrebe pe nimeni, au consimțit cu curaj la el”, a spus Pontiful.
„Cele două femei ar fi putut să răspundă cu furie oricui se opunea acestui plan, sau pur și simplu să se supună regulilor patriarhale ale vremii și să renunțe, fără să lupte pentru visele pe care Dumnezeu însuși le inspirase în ele”, a continuat Papa. „Ele au ales să nu facă acest lucru, dar, în schimb, cu blândețe și determinare, cu cuvinte profetice și gesturi decisive, au deschis un drum și au înțeles ce fuseseră chemate să facă. Fie ca ele să binecuvânteze călătoria pe care o împărtășim acum și să mijlocească pentru noi și pentru această mare lucrare de vindecare și reconciliere care este atât de plăcută lui Dumnezeu. Vă binecuvântez pe toți din inimă. Și vă cer, vă rog, să continuați să vă rugați pentru mine”, a încheiat Sfântul Părinte. După discurs, Papa Francisc urma să zboare spre Iqaluit, capitala și singurul oraș din Nunavut, cel mai nordic și mai puțin populat teritoriu al Canadei, ajungând acolo la ora 15:50. După ce se va întâlni cu foști elevi ai școlilor rezidențiale canadiene din Iqaluit, va pleca spre Roma la ora 18:45.