O inițiativă pentru întărirea legăturilor dintre catolici și evrei

24.11.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit marți cu lideri evrei internaționali, în contextul în care aceștia au lansat o inițiativă de consolidare a legăturilor dintre catolici și evrei. „Această vizită mărturisește și întărește legăturile de prietenie care ne unesc”, le-a spus Sfântul Părinte membrilor Congresului Mondial Evreiesc, în Vatican, pe 22 noiembrie. Pontiful a discutat cu comitetul executiv al federației internaționale a comunităților și organizațiilor evreiești, întrunit pentru cea de-a doua reuniune anuală, care a avut loc la Roma și la Vatican în perioada 21-22 noiembrie.
Congresul Mondial Evreiesc a anunțat marți că demarează o inițiativă numită „Kishreinu” (în ebraică „Legătura noastră”), „menită să întărească legăturile dintre evrei și catolici în întreaga lume”. Inițiativa Kishreinu, potrivit Congresului Mondial Evreiesc, „va servi drept răspuns al comunității evreiești la declarația Nostra Aetate a Conciliului Vatican II”. Nostra aetate, declarația Conciliului privind relația Bisericii cu religiile necreștine, a fost o piatră de hotar în istoria relațiilor dintre creștini și evrei. Documentul spune că Biserica „nu respinge nimic din ceea ce este adevărat și sfânt” în alte tradiții religioase și încurajează „dialogul și colaborarea cu adepții altor religii, desfășurate cu prudență și iubire și în mărturisirea credinței și vieții creștine”.
În discursul său adresat comitetului executiv al Congresului Mondial Evreiesc, Papa Francisc a remarcat că „încă de pe vremea Conciliului Vatican II, Congresul vostru a dialogat cu Comisia pentru Relații Religioase cu Evreii și, timp de mulți ani, a organizat întâlniri de mare interes”. „Noi, evreii și catolicii, împărtășim comori spirituale neprețuite”, a adăugat el. Inițiativa Kishreinu a fost lansată în timpul unei întâlniri din 22 noiembrie, în Aula sinodală de la Vatican, înainte de audiența cu Papa Francisc. Președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald S. Lauder, a declarat că este recunoscător Bisericii Catolice într-o perioadă în care acțiunile și retorica antisemite sunt în creștere în întreaga lume. „Noi nu ignorăm acest lucru. Noi nu uităm. Dar privim înainte, împreună. Și ce ar putea fi mai bine pentru toți copiii lui Dumnezeu decât să trăiască împreună în pace, armonie și în casa Domnului, pentru totdeauna”, a spus el. „Noi, cei care suntem astăzi aici, suntem dornici să promovăm legătura noastră cu Biserica Catolică. Astăzi lansăm procesul Kishreinu, [care] consolidează viitorul comun al celor două popoare ale noastre. El reprezintă o nouă etapă în legătura catolico-evreiască.”
Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a declarat că „cu moștenirea noastră comună, avem responsabilitatea de a lucra împreună pentru binele omenirii, respingând antisemitismul și atitudinile anticatolice și anticreștine, precum și toate tipurile de discriminare, de a lucra pentru dreptate, solidaritate și pace, de a răspândi compasiunea și mila într-o lume adesea rece și nemiloasă.” Papa Francisc a mai spus: „În lumina moștenirii religioase pe care o împărtășim, să privim prezentul ca pe o provocare care ne unește, ca pe un stimulent pentru a acționa împreună.” „Celor două comunități de credință ale noastre le-a fost încredințată sarcina de a lucra pentru a face lumea mai fraternă, combătând formele de inegalitate și promovând o mai mare dreptate, astfel încât pacea să nu rămână o promisiune din altă lume, ci să devină o realitate prezentă în lumea noastră”, a mai spus el. Papa a subliniat importanța justiției pentru construirea unei coexistențe pașnice în lume. „Câte ființe umane”, a spus el, „create după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, sunt încălcate în demnitatea lor ca urmare a nedreptății care zguduie lumea noastră și care reprezintă cauza de bază a atâtor conflicte, mlaștina care naște războaie și violență”.
„Cel care a creat toate lucrurile cu ordine și armonie ne îndeamnă să curățăm această mlaștină a nedreptății care înghite conviețuirea fraternă în lume, acum când devastările mediului compromit sănătatea pământului”, a adăugat el. De asemenea, a subliniat rolul credinței de a ne învăța că fiecare ființă umană este făcută după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și a spus că Scripturile ne reamintesc importanța de a-l invita pe Dumnezeu în acțiunile noastre. „Cu alte cuvinte, inițiativele noastre politice, culturale și sociale pentru a îmbunătăți lumea – ceea ce voi numiți Tikkun Olam – nu se vor dovedi niciodată reușite fără rugăciune și fără o deschidere fraternă față de alte creaturi în numele unicului Creator, care iubește viața și îi binecuvântează pe cei care sunt făcători de pace”, a spus el.