Sr. Bernadette, cea mai recent vindecată persoană de la Lourdes

23.12.2022, Lourdes (Catholica) - Când a călătorit în micul oraș francez Lourdes, în urmă cu 14 ani, sora Bernadette Moriau nu știa că va fi vindecată în mod miraculos. „Întotdeauna am crezut în miracole, dar nu și pentru mine”, a declarat femeia în vârstă de 83 de ani corespondentului Bill Whitaker într-un segment din emisiunea „60 Minutes”, difuzată duminică de CBS News. Medicul ei a fost cel care a convins-o să facă un pelerinaj la Sanctuarul Fecioarei de la Lourdes, situat în sudul Franței, în 2008, i-a spus ea lui Whitaker. Suferind de sindromul „cauda equina”, o afecțiune a nervilor și a coloanei vertebrale inferioare, a ajuns într-un scaun cu rotile. „Paralizie completă, totală”, și-a descris sr. Moriau situația în franceză, limba ei maternă. „Prognosticul era cu adevărat sumbru.”
În timpul unei plimbări în Bresles, Franța, sr. Moriau i-a povestit lui Whitaker că piciorul stâng i-a fost cândva răsucit și șchiopăta și că, pentru a merge, avea nevoie de o orteză pentru spate și picioare, precum și de un implant pentru a amorți nervii și de doze masive de morfină. Acest lucru s-a schimbat atunci când a mers la Lourdes. „Nu m-am dus acolo pentru un miracol”, a subliniat ea. „M-am dus acolo doar pentru a mă ruga alături de alții.” Sanctuarul Fecioarei de la Lourdes este o destinație populară pentru credincioșii cu devoțiuni speciale față de Maria și pentru cei care caută vindecări miraculoase. În fiecare an atrage peste 3 milioane de vizitatori din întreaga lume. Sanctuarul marchează locul unde o tânără, Sfânta Bernadette Soubirous, a fost martoră la aparițiile mariane, începând cu 11 februarie 1858. Sanctuarul deține, de asemenea, un izvor de apă despre care se spune că are proprietăți miraculoase de vindecare. Deși au existat peste 7.000 de vindecări miraculoase atribuite mijlocirii Fecioarei de la Lourdes la Sanctuarul francez, Biserica Catolică a confirmat un total de 70 de miracole medicale în acest loc, a relatat Whitaker.
Cazul Moriau este al 70-lea. Vindecarea ei miraculoasă a avut loc după ce ea s-a alăturat unei procesiuni la Lourdes. „Am avut cu adevărat sentimentul că Domnul mergea cu noi”, și-a amintit ea. „Și l-am auzit spunându-mi aceste cuvinte: ‘Văd suferința ta și a fraților și surorilor tale bolnave. Dă-mi totul.’” Își amintește că s-a întors acasă simțindu-se întinerită spiritual, dar mai rău fizic. Călugărița a petrecut trei zile în dureri atroce, după cum i-a povestit lui Whitaker, înainte de a simți brusc forța de a merge la capelă și de a se ruga. „Apoi am simțit un fel de căldură intrând în corpul meu. M-am simțit relaxată”, a spus ea. „Dar nu știam cu adevărat ce înseamnă aceasta. Iar în camera mea, am auzit din nou această voce interioară care îmi spunea: ‘Scoate-ți toate chingile’. Nu m-am gândit de două ori. Și am început să îmi dau jos orteza de la picior. Și piciorul meu care înainte era strâmb era drept. Și chiar puteam să îl pun pe jos fără să simt nici o durere.” A adăugat: „Știam că este imposibil”.
Pentru reportajul său, Whitaker a vizitat Sanctuarul marian și Biroul de Observații Medicale de la Lourdes, unde medicii și cercetătorii întreprind investigații riguroase cu privire la validitatea miracolelor raportate acolo. Dr. Alessandro de Franciscis, un catolic, este președintele biroului și medicul care prezidează activitatea. „Am trimis-o la diferiți neurologi”, a spus fostul pediatru și epidemiolog format la Harvard despre sr. Moriau. „Am trimis-o la diferiți reumatologi, pentru cazul specific diferit al bolii ei. Am cerut să repete de două ori și niște imagistică – electrofiziologie”. „Am făcut tot ceea ce ai face în medicină pentru a fi absolut siguri de [diagnosticul] ei. Și așa a fost”, a spus el. În plus, ea a consultat doi psihiatri la Paris. Ulterior, de Franciscis a trimis cazul ei unui grup de 33 de medici și profesori, numit Comitetul Medical Internațional de la Lourdes, pentru a determina dacă vindecarea ei a fost „inexplicabilă din punct de vedere medical”. Aceștia au ajuns la concluzia că da – după opt ani de investigații.
„Dacă mâine dimineață vreunul dintre telespectatorii noștri este medic și într-o zi se oprește în sudul Franței și vine să mă vadă și vrea să se uite în dosarul sorei Bernadette, voi fi încântat să i-l arăt”, a spus de Franciscis. La zece ani de la vizita ei la Lourdes, în 2018, Biserica Catolică a recunoscut cazul ca fiind cel de-al 70-lea miracol de acolo. Episcopul Jean-Marc Micas de Lourdes i-a explicat lui Whitaker: „A declara un miracol înseamnă a spune: ‘Dumnezeu a făcut ceva’. Acesta este miracolul.”