Cardinalul Parolin: Tereza de Lisieux ne învață să mergem spre Dumnezeu fără mediocritate

08.06.2023, Vatican (Catholica) - Cardinalul secretar de stat al Vaticanului a prezidat o Liturghie în ziua de 7 iunie 2023, în biserica San Luigi dei Francesi, cu ocazia expunerii relicvelor Sfintei Tereza de Lisieux și ale părinților ei. Fie ca mărturia autentică a Sfintei Tereza, „a unei vieți în care iubirea lui Isus este o pregustare a vieții veșnice”, să fie un exemplu pentru credincioșii care doresc să trăiască „o relație privilegiată cu Isus, o relație care trece dincolo de obișnuit și mediocritate, de favoritismul spiritual, eclesial și moral și de relativism în toate formele sale”. Acesta a fost îndemnul Cardinalului secretar de stat Pietro Parolin, exprimat în predica de la Liturghia din seara zilei de 7 iunie, cu ocazia pelerinajului în Italia al relicvelor sfintei și ale părinților ei, Louis și Zélie Martin, după expunerea lor în Piața San Pietro, dimineața, în timpul audienței generale a Papei Francisc.
„Nimic nu trebuie să ne oprească”, a adăugat apoi Cardinalul, invitându-ne să mergem cu hotărâre „pe căile Domnului și după poruncile Sale”, să rezistăm „tentațiilor și compromisurilor de orice fel” și să ne străduim „să perseverăm în rugăciune și în iertare, rămânând fermi în credință în fața adversităților”. În predica lui, secretarul de stat a trasat apoi o legătură între viața Terezei și învierea morților. „Istoria noastră personală începe să se schimbe și fața lumii noastre să se transfigureze”, a explicat el, atunci când înțelegem că chemarea și iubirea lui Dumnezeu cer un răspuns deplin, consecvent și ascultător, și că „omul este interlocutorul lui Dumnezeu și continuă să fie astfel și dincolo de moarte”. Tocmai această convingere că iubirea lui Dumnezeu este mai puternică decât moartea face din Sfânta Tereza un exemplu, ea care, după ce i-a dedicat Lui întreaga viață, activitățile, gândurile, atenția, rămâne și astăzi și pentru totdeauna ceea ce a început să fie în Carmelul ei, „Mireasa lui Isus”.
Astfel, a continuat Cardinalul Parolin, „Tereza dă lumii mărturia autentică a unei vieți în care iubirea lui Isus este pregustarea vieții veșnice”. Vocația ei este iubirea lui Dumnezeu. Atât în familia ei, cât și în mănăstirea carmelitană, ea a fost capabilă să recunoască și să primească prezența iubitoare a lui Isus în fiecare eveniment al vieții ei. Sfânta Tereza este un „gigant” al sfințeniei, iar „actul ei de a se oferi Iubirii milostive este unul dintre cele mai înalte puncte din istoria spiritualității”. Prin urmare, astăzi mai mult ca oricând, Tereza nu numai că îi provoacă pe toți credincioșii, ci îi și invită să experimenteze ceea ce ea însăși a trăit. „Sfințenia ei este exemplară pentru orice stare de viață creștină”, a conchis Cardinalul Parolin, cerându-i sfintei „să mijlocească pentru noi și să ne ajute să îl iubim pe Isus așa cum l-a iubit ea”.