Profesorii italieni au folosit Wikipedia pentru a-l ataca pe Papa
07.02.2008, Vatican (Catholica) - Cotidianul L`Osservatore Romano al Vaticanului relatează că cei 67 de profesori de la Universitatea La Sapienza din Roma care au scris o scrisoare prin care se opuneau vizitei Papei Benedict al XVI-lea s-au bazat pe un citat scos din context de pe Wikipedia.org. Profesorii s-au prezentat pe ei înşişi ca apărători „ai libertăţii de cercetare şi cunoaştere”. În numele acestei libertăţi, „ei au luat drept adevărate informaţii false, acceptând o afirmaţie fără a verifica dacă este reală sau nu”, a relatat ziarul Vaticanului.
În scrisoarea lor, cei 67 de profesori au susţinut că „în 15 martie 1990, în cadrul unui discurs ţinut în oraşul Parma pe când era Cardinal, Joseph Ratzinger a citat o declaraţie a lui Feyerabend (un filozof al ştiinţei): `În epoca lui Galileo Biserica era mai fidelă raţiunii decât Galileo însuşi. Procesul lui Galileo a fost raţional şi just`. Acestea sunt cuvinte care, ca oameni de ştiinţă fideli raţiunii şi profesori care îşi dedică vieţile progresului şi răspândirii cunoaşterii, ne ofensează şi ne umilesc. În numele naturii laice a ştiinţei şi culturii şi din respect pentru forumul nostru deschis profesorilor şi studenţilor de toate credinţele şi ideologiile, cerem ca acest eveniment să fie anulat”.
L` Osservatore Romano susţine că dacă oricare dintre profesori ar fi verificat faptele înainte de a semna scrisoarea, „ei şi-ar fi dat seama că autorul a luat citatul dintr-un discurs al lui Joseph Ratzinger care se găseşte în articolul `Papa Benedetto XVI` din Wikipedia.org, enciclopedia online care este editată de utilizatori de internet şi pe care nici un om de ştiinţă nu ar folosi-o ca o sursă exclusivă pentru cercetarea lui, fără să verifice veridicitatea conţinutului. Faptul că după toate probabilităţile Wikipedia este sursa citatului este evident din faptul că scrisoarea celor 67 de profesori face referire la un discurs al Cardinalului Ratzinger din 15 martie 1990 din Parma. Discursul a fost susţinut, dar în Roma, la Universitatea La Sapienza în exact aceeaşi zi”, a continuat L` Osservatore Romano.
„Faptul surprinzător este că oricine a luat citatul din Feyerabend nu a citit restul articolului din Wikipedia, pentru că astfel şi-ar fi dat seama că semnificaţia declaraţiei lui Ratzinger este exact opusă la ceea ce au susţinut cei 67 că ar fi spus Papa”. „Fiecare persoană este liberă să judece dacă acest mod de a folosi raţiunea este corect sau dacă este un act de necinste. Riscul ca raţiunea să cedeze la presiunea intereselor şi la atractivitatea utilităţii este exact riscul cu privire la care ar fi atras Papa atenţia personalului de la Universitatea La Sapienza dacă ar fi putut să vorbească aici”, a declarat în concluzie ziarul Vaticanului.
Din cate stiu, pe Wikipedia poate scrie oricine orice. Deci nu e o sursa autorizata (verificata). De altfel, de cele mai multe ori, informatia de pe Internet este neverificata. Asa ca nu trebuie sa ne bazam pe aceste surse de informare, care adesea sunt, de fapt, surse de dezinformare! Cred ca altele au fost motivele care au dus la anularea vizitei Papei…