Anul Preoţiei – un timp de reînnoire interioară
28.05.2009, Vatican (Catholica) - Anul Preoţiei, programat de la 19 iunie 2009 la 19 iunie 2010, va fi ocazia pentru „a redescoperi frumuseţea şi importanţa preoţiei şi a fiecărui hirotonit”, cu o atenţie deosebită „faţă de promovarea indispensabilă şi prioritară a vocaţiilor la slujirea primită prin hirotonire”. Este dorinţa conţinută în scrisoarea trimisă de Congregaţia pentru Cler către toţi Episcopii din lume, despre care a apărut ieri un articol în L`Osservatore Romano, apărut astăzi în traducere pe Ercis.ro.
Papa, la 16 martie, în timpul adunării plenare a dicasterului amintit anterior, a anunţat evenimentul eclezial subliniind necesitatea „unei tinderi spre perfecţiunea morală, care trebuie să locuiască în orice inimă autentic sacerdotală”. De aceea, stabilirea Anului Preoţiei se inserează în această căutare „a perfecţiunii spirituale de care depinde mai ales eficacitatea slujirii lor”. El va începe în solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, ziua de sfinţire a preoţilor, în Bazilica San Pietro, cu celebrarea vesperelor prezidată de Pontif. Anul jubiliar coincide cu aniversarea a 150 de ani de la moartea Sfântului Ioan Maria Vianney, „adevărat exemplu de păstor în slujba turmei lui Cristos”. Pentru a sublinia acest eveniment, în timpul celebrărilor de deschidere, relicva sfântului va fi adusă la Roma de către Episcopul de Belley-Ars şi parohul sfânt va fi proclamat „patron al tuturor preoţilor din lume”.
O altă iniţiativă în program este publicarea „Directoriului pentru confesori şi directori spirituali” împreună cu o culegere de texte ale Papei despre temele esenţiale ale vieţii şi misiunii preoţeşti în epoca actuală. Tema aleasă pentru anul jubiliar este „Fidelitatea lui Cristos, fidelitatea preotului”, pentru a indica „primatul absolut al harului, `Noi iubim pentru el ne-a iubit cel dintâi` (1In 4,19) şi, în acelaşi timp, indispensabila adeziune cordială a libertăţii care iubeşte, amintindu-ne că numele iubirii, în timp, este: `fidelitate`!”. Pentru buna reuşită a evenimentului eclezial, Sfântul Părinte a încredinţat Congregaţiei pentru Cler, în acord cu Episcopii diecezani şi cu superiorii institutelor călugăreşti, misiunea de „a promova şi a coordona diferitele iniţiative spirituale şi pastorale care vor părea utile pentru a se percepe tot mai mult importanţa rolului şi a misiunii preotului în Biserică şi în societatea contemporană”.
Scrisoarea, semnată de cardinalul Claudio Hummes, prefect al Congregaţiei pentru Cler, şi de Arhiepiscopul Mauro Piacenza, secretar, vrea să fie o invitaţie de a celebra Anul Preoţiei în fiecare Dieceză, permiţând o pregătire corespunzătoare şi solicitând iniţiative şi întâlniri, care să trezească atenţia clerului şi a credincioşilor faţă de valoarea slujirii primite prin hirotonire. În mod deosebit, Episcopii din toate părţile lumii sunt invitaţi să se unească în ziua de 19 iunie la recitarea vesperelor prezidată de Papa, promovând celebrări asemănătoare în fiecare Catedrală, sanctuar sau biserică semnificativă din Dieceză, implicându-i pe preoţi şi pe credincioşi. De asemenea, dicasterul îndeamnă să fie implicate în iniţiative parohiile, locurile de formare sacerdotală, asociaţiile, mişcările, şcolile catolice, mănăstirile, institutele de viaţă consacrată şi orice realitate eclezială care, „în funcţie de propria condiţie şi de propria carismă, pot să ofere o contribuţie valoroasă la Anul Preoţiei”. Este necesar să fie sensibilizat „întregul popor sfânt al lui Dumnezeu: persoanele consacrate, familiile creştine, cei suferinzi şi, mai ales, tinerii aşa de sensibili faţă de marile idealuri, trăite cu elan autentic şi fidelitate statornică”.
Anul Preoţiei va fi ocazia privilegiată pentru o „aprofundare teologico-spirituală şi de misiune pastorală”, se mai spune în text, „rodnică înainte de toate pentru preoţii înşişi, chemaţi să reînnoiască conştiinţa identităţii lor şi, prin urmare, să revigoreze tensiunea misionară care provine din intimitatea divină, din faptul de `a fi` cu Domnul. Rodnicie pastorală care se dilată în orice loc şi persoană din Biserică”. De aceea, este oportun „să se rezerve vizibilitatea justă prin intermediul mass-media”. În afară de această implicare necesară a mijloacelor de comunicare în masă, scrisoarea dicasterului îi sfătuieşte pe prelaţi să consulte situl internet (Clerus.org), unde se vor anunţa evenimentele şi se vor oferi ajutoarele utile pentru exerciţii spirituale, momente de rugăciune, întâlniri şi iniţiative pastorale. Toate acestea, fără a pierde din vedere că Anul Preoţiei este nu un eveniment „spectaculos, ci un an care s-ar voi să fie trăit mai ales ca reînnoire interioară în redescoperirea bucuroasă a propriei identităţi, a fraternităţii propriei preoţimi, a raportului sacramental cu propriul Episcop”. În mod deosebit, se recomandă ca „să se aibă grijă de `prezenţa` preoţilor în orice loc al misiunii Bisericii, chiar mergând în întâmpinarea celor care, deşi fiind botezaţi, încă nu au fost suficient evanghelizaţi”.
Anul Preoţiei se va încheia cu o Zi Mondială pentru Preoţi, celebrată cu Papa în solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus din luna iunie 2010. Atunci se va vedea dacă evenimentul a răspuns la aşteptările Papei Benedict al XVI-lea care, în discursul în care l-a anunţat, a amintit cât este de „urgentă şi recuperarea acelei conştiinţe care-i face pe preoţi să fie prezenţi, identificabili şi de recunoscut fie datorită evaluării credinţei, fie datorită virtuţilor personale, fie datorită şi îmbrăcămintei, în locurile culturii şi ale carităţii, din totdeauna la inima misiunii Bisericii”.
Un „An al Preotiei„ nu intamplator ales de Sf. Parinte Benedict al XVI-lea… si care, sa speram, ca va avea ecoul scontat de Sanctitatea Sa in randul celor consacrati in principal dar si al nostru, al membrilor Bisericii, care, ar trebui zilnic, sa multumim Domnului pentru darul Preotiei, sa ne rugam pentru preotii nostri si pentru noi vocatii autentice, pentru a fi semne vizibile ale Domnului nostru Isus Cristos – Marele Preot, al caror reprezentanti sunt in lumea noastra atat de secularizata si departe de Dumnezeu… Bine-ar fi ca aceasta initiativa sa fie promovata si in diecezele si parohiile noastre, ca astfel sa putem sa meditam cu totii mai profund la acest mister. Prea adesea uitam ca „Preotul, oricine ar fi el, este un Alther Christus„. Domnul sa-i binecuvanteze cu mult har si tarie ca si dansii sa se straduiasca tot mai mult, pana la desavarsire in misiunea incredintata sprijiniti si de respectul si ajutorul nostru.