Demnitatea persoanei umane nu depinde de capacităţile ei
06.02.2011, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe cei care lucrează în domeniul sanitar să construiască o cultură a vieţii bazată pe valoarea fiinţei umane. Pontiful a făcut acest lucru înainte de rugăciunea Angelus de la amiază, din ziua de duminică, 6 februarie 2011. El a făcut referire la apropiata Zi Mondială a Bolnavului, care va fi celebrată vineri, 11 februarie, sărbătoarea Fecioarei de la Lourdes. După rugăciunea Angelus a salutat în mod particular participanţii la o conferinţă pe tema asistenţei medicale în timpul sarcinii, amintind: „Când cercetarea ştiinţifică şi tehnologică este călăuzită de valori etice autentice, este posibilă găsirea soluţiilor adecvate pentru primirea vieţii nenăscute şi promovarea maternităţii”.
Iubiţi fraţi şi surori!
În Evanghelia din această duminică, Domnul Isus le spune discipolilor Săi: „Voi sunteţi sarea pământului… Voi sunteţi lumina lumii” (Matei 5,13.14). Prin aceste imagini care sunt bogate în semnificaţii, El doreşte să le transmită ţelul misiunii şi al mărturiei lor. Sarea, în cultura Orientului Mijlociu, are diferite semnificaţii: alianţă, solidaritate, viaţă şi înţelepciune. Lumina este prima lucrare a Dumnezeului Creator şi este izvor al vieţii; Cuvântul lui Dumnezeu însuşi este comparat cu lumina, aşa cum spune Psalmistul: „Făclie picioarelor mele este cuvântul Tău şi lumină cărărilor mele” (Psalm 119,105). Şi din nou în Liturghia de astăzi profetul Isaia spune: „Dacă dai pâinea ta celui flămând şi tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric şi bezna ta va fi ca miezul zilei” (58,10). Înţelepciunea reuneşte în sine efectele benefice ale sării şi luminii: într-adevăr, discipolii Domnului sunt chemaţi să dea o nouă „savoare” lumii, şi să o ferească de stricăciune, cu înţelepciunea lui Dumnezeu, care străluceşte pe deplin pe chipul Fiului, deoarece El este „lumina adevărată care… luminează pe orice om” (Ioan 1,9). Uniţi cu El, creştinii pot să răspândească, în mijlocul indiferenţei şi al egoismului, lumina iubirii lui Dumnezeu, adevărata înţelepciune ce oferă înţelepciune, care dă sens existenţei omului şi acţiunilor lui.
În 11 februarie, sărbătoarea Fecioarei de la Lourdes, vom celebra Ziua Mondială a Bolnavului. Este o ocazie oportună pentru a reflecta, a ne ruga şi a face să crească atenţia comunităţii eclesiale şi a societăţii civile faţă de fraţii noştri bolnavi. În mesajul pentru această zi, inspirat de o expresie din Scrisoarea întâi a lui Petru: „Prin rănile Lui aţi fost vindecaţi” (2,24), invit pe toţi să îl contemple pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, care a suferit şi a murit, dar a înviat. Dumnezeu este radical opus aroganţei răului. Domnului îi pasă de om în orice situaţie, împărtăşeşte suferinţa lui şi îi deschide inima la speranţă. Astfel îi îndemn pe toţi lucrătorii din domeniul sanitar să vadă în persoana bolnavă nu doar un trup marcat de fragilitate, ci înainte de toate o persoană, căreia trebuie să îi acordăm o completă solidaritate şi răspunsuri adecvate şi competente. În acest context, mai amintesc faptul că astăzi este Ziua pentru Viaţă în Italia. Sper ca toţi să lucreze pentru a face să crească cultura vieţii, pentru a pune valoarea fiinţei umane în centrul oricărei situaţii. Potrivit credinţei şi raţiunii, demnitatea persoanei nu poate fi redusă la facultăţile sau capacităţile pe care le poate manifesta, şi astfel nu se diminuează atunci când persoana este slabă, cu dizabilităţi şi având nevoie de ajutor.
Iubiţi fraţi şi surori, să invocăm mijlocirea maternă a Fecioarei Maria, pentru ca părinţii, bunicii, învăţătorii, preoţii şi cei lucrează în educaţie să formeze tinerele generaţii în înţelepciunea inimii, pentru ca să poată atinge deplinătatea vieţii.