Vaticanul cere sprijinirea colectei pentru Ţara Sfântă
22.03.2011, Vatican (Catholica) - Congregaţia pentru Bisericile Răsăritene îi îndeamnă pe catolicii din lumea întreagă să sprijine cheta din Vinerea Mare pentru Biserica din Ţara Sfântă. Cardinalul Leonardo Sandri, prefectul dicasterului, a trimis îndemnul într-o scrisoare în care aminteşte că „acest angajament durează din vremurile apostolice”. Şi continuă: „Ţara Sfântă aşteaptă frăţietatea Bisericii Universale şi doreşte în schimb să împărtăşească experienţa de har şi suferinţă ce i-a marcat drumul”.
„Creştinii din răsărit experimentează actualitatea martiriului şi suferă datorită instabilităţii sau absenţei păcii”, a subliniat prelatul. „Cel mai tulburător semn este inexorabilul exod. Cu adevărat cele câteva semne pozitive din unele situaţii nu este suficient pentru a inversa tendinţa tristă a emigraţiei creştine, care sărăceşte întreaga arie, secând-o de forţele ei cele mai vitale – tinerele generaţii. Ţine deci de noi să ne alăturăm Sfântului Părinte în încurajarea creştinilor din Ierusalim, Israel şi Palestina şi din ţările din împrejurimi.” Prelatul a mai spus că „acest apel pentru colectă este inerent pentru cauza păcii, pentru care fraţii şi surorile din Ţara Sfântul doresc să fie instrumente eficiente în mâinile Domnului pentru binele întregului Orient. Colectele de pretutindeni rămân mijloacele comune şi indispensabile de promovare a vieţii creştine în această preaiubită ţară.”
Referindu-se la cuvintele Papei din „Verbum Domini”, Cardinalul Sandri a afirmat: „Cu cât apreciem mai mult universalitatea şi unicitatea persoanei lui Cristos, cu atât mai mult privim cu recunoştinţă spre ţara unde s-a născut Isus, unde a trăit şi unde şi-a dat viaţa pentru noi. Pietrele pe care a călcat Răscumpărătorul nostru sunt încă pline de amintirea Sa şi continuă să ‘strige’ Vestea cea Bună.” A mai spus că „creştinii care locuiesc în ţara lui Isus şi dau mărturie despre credinţa în Cel Înviat sunt chemaţi să slujească nu doar ca raze de credinţă pentru Biserica Universală, ci şi ca plămadă de armonie, înţelepciune şi echilibru în viaţa societăţii care a fost în mod tradiţional, şi continuă să fie, pluralistă, multietnică şi multireligioasă.”
Custodia Ţării Sfinte a publicat un raport despre proiectele sprijinite în ultimii doi ani în vederea „păstrării vii a liturgiei în locurile de cult, a îngrijirii pelerinilor, a întăririi muncii apostolice şi sprijinirii comunităţii creştine” din regiune. Printre proiecte se află renovarea Sanctuarului din Betania de lângă mormântul lui Lazăr, renovarea bisericii Sf. Ecaterina de lângă Grota Naşterii din Betleem şi lucrări de restaurare la Sanctuarul Schimbării la Faţă de pe Muntele Tabor. Printre proiecte au fost şi unele arheologice, altele de restaurare a unor locaţii importante pentru creştini, consiliere de familii în parohii, construcţii şi renovări în parohii, şcoli şi altele.