Maria Radna: Consolidare, renovare, planuri de viitor
26.07.2015, Maria Radna (Catholica) - partea I
Pr. Pál Iosif Csaba a stat de vorbă cu pr. canonic Andreas Reinholz, paroh de Maria Radna, referitor la renovarea Bazilicii Maria Radna şi la planurile de viitor. Interviul a apărut serializat în ultimele două numere ale publicaţiei Vita Catholica Banatus, de unde îl preluăm integral.
– În ce stadiu se află lucrările? Ce este deja terminat? Care este noutatea în această privinţă?
– Trebuie să spun că se lucrează deja de doi ani. Pentru o bună bucată de vreme nu s-a putut vedea nimic, pentru că la început s-au executat lucrări care nu sunt vizibile. Cele mai dificile lucrări au fost cele subterane. A trebuit să consolidăm clădirea. De exemplu, pe una dintre laturi, cu aproximativ 30 ani în urmă pământul s-a lăsat. Fundaţia era adâncă de 3 m acolo, iar acum, după executarea acestor lucrări, măsoară o adâncime de 9 m. A fost necesar să săpăm sub fundaţia veche, atât din exterior, cât şi din interior, din pivniţă, ca să asigurăm stabilitatea clădirii. Lucruri asemănătoare s-au întâmplat şi cu cele două turnuri care au avut şi ele nevoie de consolidare, structura fiind destul de afectată după 100 de ani. Nici nu a fost atât de simplu ca anumite lucrări să fie executate la o înălţime de 67 m. Adesea, când jos era linişte, nici nu ne dădeam seama că sus bătea vântul, muncitorii abia reuşeau să stea pe schelă. După doi ani, aceste lucrări dificile sunt, slavă Domnului, încheiate. Acum deja putem vedea, zi de zi, progresul lucrărilor. A început zugrăvirea turnurilor, iar în curând vor dispărea şi schelele, dacă vor fi date condiţiile meteo prielnice. În clădirea mănăstirii s-au executat deja multe lucrări la etajul 1 şi 2. În curând vor fi predate episcopiei o serie de încăperi, unde va fi amenajat un muzeu.
– Mă gândesc că se preconizează ca acest muzeu să fie gata înainte de 2 august.
– Da, după toate probabilităţile, muzeul va fi gata până atunci, pentru că toate materialele care vor constitui exponate ale muzeului sunt pregătite. Apoi vor fi gata probabil şi sălile de conferinţă, numai că nu e încă sigur că vor fi şi mobilate, deoarece în total, în clădirea mănăstirii există 80 încăperi. Odată ce complexul mănăstiresc va fi gata, aici se vor desfăşura diferite activităţi. Chiar de la început vom iniţia câteva, dar va dura poate încă unu-doi ani până când vor porni toate activităţile preconizate de episcopie, pentru a fi desfăşurate aici.
– Ne puteţi spune ce activităţi sunt planificate?
– Vom folosi cele două săli de conferinţă pentru activităţi precum prelegeri, cursuri de formare. În cea mare vor încăpea în jur de 100 persoane, cealaltă este un pic mai mică. Una se află la etajul 1, cealaltă la etajul 2, aşa că pot funcţiona şi concomitent, fără ca cele două programe să se deranjeze reciproc. Aproape de Radna, la 5 km de aici, se află o podgorie. Se produc aici tot felul de vinuri, iar noi suntem dispuşi să susţinem aceşti producători, găzduind o expoziţie de vin şi oferind produsele sub numele de Maria Radna. O altă idee o reprezintă organizarea unor cursuri de meserii, de pildă cursuri de gătit pentru fete, precum şi realizarea unor produse caracteristice regiunii, ca de pildă sucul de soc. În centrul de informare va funcţiona o ceainărie, unde vom oferi lucruri simple pentru cei care vin şi se odihnesc aici, ca să poată servi o cafea, un ceai.
– Va exista şi posibilitate de cazare pentru grupuri care desfăşoară exerciţii spirituale?
– Posibilităţi de cazare, deocamdată, nu vor fi multe, dar sper că vom putea colabora, ca şi până acum, cu Caritas-ul din Lipova şi acolo se va putea găsi cazare. Şi în Radna există hoteluri mai mici, foarte aproape de complexul mănăstiresc, la 6-7 minute de mers pe jos. Aşadar, cazarea se poate rezolva astfel, iar restul programului, partea de program spiritual poate fi desfăşurat aici, deoarece aici putem oferi reculegere, linişte, este aici bazilica, Calea Crucii. Apoi, tot în cadrul proiectului, vom avea şi posibilitatea de a oferi încăperi la dispoziţia artiştilor care doresc să facă expoziţii aici.
– Cine va coordona, va organiza toate aceste activităţi?
– Episcopia se va ocupa de aceste activităţi, cu tot ce aparţine de acest nou proiect. Ei vor angaja şi personal pentru muzeu, pentru bibliotecă, etc., pentru a primi musafirii, turiştii, grupurile.
– Ne pregătim pentru binecuvântarea lucrărilor de renovare, care va avea loc în 2 august. Cred că, până atunci, o mare parte a acestor lucrări voi fi încheiate.
– Desigur că o mare parte va fi gata, în principal ceea ce îi interesează pe turişti, mai ales piaţa din faţa bazilicii va fi gata în totalitate, la fel grupurile sanitare, şi acestea foarte importante, pentru că între Arad şi Deva, doar la noi va fi unicul grup sanitar public pentru un număr mare de persoane. Vor veni aici mulţi, chiar şi pentru că aici se pot opri, se pot odihni, va fi un loc frumos ce poate fi vizitat. Aşadar, Maria Radna nu va prezenta interes numai pentru pelerini, ci şi pentru turişti. Acest loc se află la numai 200 m de drumul european. Autocarele ce vin din Ungaria spre Transilvania sau înapoi, în general, se opresc aici. Dar există şi grupuri de pelerini care, de pildă din Bucureşti sau Constanţa, se îndreaptă spre Medjugorje, Czesztochowa, se opresc aici şi ne vizitează şi pe noi. Sperăm, de aceea, că va porni şi o bună activitate turistică.
– Bazilica Maria Radna este cuprinsă şi în „Drumul Mariei”?
– Doar partea de nord a Drumului Mariei funcţionează până acum, aceea care trece prin Cluj. Dar este gândit să existe şi o parte de sud. Deja au şi început lucrări în acest sens. Cu timpul, sperăm că şi Maria Radna va oferi contribuţia proprie
în acest scop.
– Maria Radna este membru al Conferinţei Locurilor de Pelerinaj Mariane?
– O dată la trei ani, Vaticanul organizează astfel de conferinţe. Eu am participat în 2004 pentru prima dată la o astfel de conferinţă în Kevelaer, în Germania. Depinde de nunţiatură cine participă la aceste conferinţe: aceasta desemnează un loc de pelerinaj care să reprezinte ţara. În ultima vreme, Şumuleu Ciuc a preluat acest rol. Din acest punct de vedere, Şumuleu Ciuc este mai important, pentru că se ia în considerare numărul de persoane care vizitează respectivele locuri. În acest sens, noi nu putem concura cu Şumuleu Ciuc, dar acest loc al nostru de pelerinaj are un alt specific. La Maria Radna vin grupuri de diferite etnii. Noi notăm în fiecare an câte persoane trec pe aici şi se vede că din 2010 înregistrăm o creştere constantă.
– Câţi pelerini au fost anul trecut?
– Nu am acum la îndemână numărul foarte exact. Dar media zilnică este de peste 200 persoane, incluzând perioada de iarnă. Acest lucru reprezintă un succes mare, din acest punct de vedere. În judeţul Arad nu există vreun alt loc – biserică, muzeu sau staţiune de odihnă – care să ajungă la această cifră. Aşa că, deja de ani de zile, suntem pe primul loc în judeţul Arad. Dacă am calcula, ajungem la 75.000-80.000 de persoane pe an. Anul trecut şi anul acesta, numărul vizitatorilor a mai scăzut un pic, din cauza şantierului. Dar sperăm că toate aceste persoane vor reveni după renovare şi îi vom aştepta şi cu multe lucruri noi.
– Vă mulţumesc pentru convorbire. Vă doresc mult succes, har şi putere de la Duhul Sfânt.
Astept cu emotie si speranta sa ajung acolo!