Progrese deosebite, dar rămân probleme în relațiile catolico-luterane
28.10.2016, Vatican (Catholica) - Înaintea vizitei Papei Francisc în Suedia pentru comemorarea a 500 de ani de la Reformă, liderii catolici și luterani susțin că în timp ce mai este încă un drum lung de parcurs până la unitate, pași ce se credeau imposibil de făcut, au fost totuși făcuți. Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, le-a spus jurnaliștilor pe 26 octombrie că apropiata comemorare este „prima astfel de comemorare comună din istorie dintre catolici și luterani”.
„În trecut am avut centenare confesionale care erau cu un ton puțin triumfalist și polemic de ambele părți”, a spus el, explicând că acum scopul nu este doar colaborarea pentru aniversare, ci și recunoașterea a 50 de ani de dialog catolico-anglican. Dialogul dintre luterani și catolici „a fost primul dialog bilateral lansat de Biserica Catolică imediat după Conciliul din 1967, și astfel este de asemenea un semn de recunoștință pentru că am putut descoperi tot ce este comun între luterani și catolici”. Cardinalul a spus că evenimentul din zilele următoare „este un semn frumos al acestui drum spre unitate, de la conflict la unitate. În trecut am avut conflicte. Dorim să ajungem la comuniune, iar astăzi suntem pe drumul spre unitate.”
Rezonând la afirmațiile făcute de Martin Junge, secretar general al Federației Mondiale Luterane, prelatul catolic a spus că în ciuda trecutului turbulent dintre catolici și luterani, „am reușit să eliminăm unele obstacole legate de diferențele doctrinale dintre noi”. Comemorarea comună este un semn al progresului realizat, consideră el, adăugând că „pentru aceasta ne vom ruga: ca Dumnezeu să fie cu noi – în acest sens dorim să încurajăm comunitățile noastre să trăiască această comuniune”. Dar nu toți privesc celebrarea cu ochi buni. După unii ea dă impresia ignorării diferendelor dintre cele două confesiuni, în plus putând fi folosită pentru încurajarea împărtășirii credincioșilor dintr-o Biserică în cealaltă.
În dialogul cu jurnaliștii, Cardinalul Koch a spus că după înțelegerile privind doctrina justificării, următoarele teme de abordat sunt slujirea preoțească, Biserica și Euharistia, exprimându-și speranța că se va ajunge la înțelegeri și la trei documente în acest sens. „Cred că suntem cu adevărat pe calea cea bună pentru rezolvarea acestor probleme”, a spus prelatul, explicând că este „foarte optimist, recunoscător și bucuros” legat de dialogul pe aceste teme.