Papa Benedict al XVI-lea și Dieceza de Chișinău

04.01.2023, Chișinău (Catholica) - Imediat după alegerea sa ca urmaș al Sfântului Petru, la 20 aprilie 2005, Preasfințitul Anton Coșa a adresat un mesaj de felicitare Papei Benedict al XVI-lea, în care scria: „comunitatea catolică din această națiune dorește să vă salute, Sfinte Părinte, păstorul ei suprem, și, exprimându-și fidelitatea față de vicarul lui Cristos, invocă de la Sanctitatea Voastră o primă binecuvântare apostolică pentru a fi întăriți în credință”. Răspunsul la acest mesaj de felicitare a venit din partea Secretariatului de Stat al Vaticanului la 11 mai același an. În el, substitutul pentru afacerile generale, Arhiepiscopul Leonardo Sandri (creat Cardinal de Papa Benedict al XVI-lea la 24 noiembrie 2007), scria: „Sanctitatea Sa a primit cu vie plăcere mărturia de fidelitate sinceră și a apreciat manifestările de adeziune fidelă la slujirea sa universală și, mulțumind Excelenței Voastre pentru gestul grijuliu și pentru rugăciunile care l-au însoțit, din inimă împarte vouă și tuturor celor asociați la acest act filial binecuvântarea apostolică, pe care o extinde cu bucurie asupra credincioșilor Diecezei”.
În perioada 11-14 februarie 2010, Preasfințitul Anton Coșa a efectuat vizita ad limina, ocazie cu care s-a întâlnit cu Papa Benedict al XVI-lea, căruia, pe lângă salutul său personal și al întregii Dieceze de Chișinău, i-a oferit în dar albumul „Moldova. Locuri și monumente sacre știute și mai puțin știute”. În discursul adresat Episcopilor din România și Republica Moldova, Sfântul Părinte a spus, printre altele: „Salut comunitățile creștine din România și Republica Moldova, atât de mult încercate în trecut, și-mi aduc omagiul acelor… preoți, călugări, călugărițe și credincioși care, în timpul persecuției, au arătat un atașament de neclintit față de Cristos și Biserica sa și și-au păstrat intactă credința… Gândul meu se îndreaptă spre comunitățile voastre. Duceți preoților, călugărilor, călugărițelor, tuturor credincioșilor din România și Republica Moldova salutările mele și încurajarea mea, asigurându-i de iubirea și rugăciunea mea. În timp ce invoc mijlocirea Maicii lui Dumnezeu și a sfinților de pe pământul vostru, împart din inimă binecuvântarea mea vouă tuturor și membrilor poporului lui Dumnezeu încredințat grijii voastre atente”.
În întâlnirile pe care le-a avut cu ambasadorii Republicii Moldova la Sfântul Scaun, nu o dată Papa Benedict al XVI-lea și-a arătat iubirea față de Biserica noastră locală. Astfel, la 18 mai 2006, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare ale ES Valeriu Bobuțac, Sfântul Părinte a spus: „Domnule ambasador, îmi face plăcere să îi salut, prin intermediul Dvs, pe toți locuitorii Moldovei, în special comunitatea catolică, aflată sub conducerea Episcopului de Chișinău, Mons. Anton Coșa”. De asemenea, la 9 iunie 2011, adresându-se noului ambasador al Republicii Moldova la Vatican, ES Ștefan Gorda, Sfântul Părinte a declarat: „Credincioșii Bisericii Catolice din Moldova sunt puțin numeroși. Îl salut, prin intermediul Dvs, în special pe Episcopul de Chișinău. Mulțumesc pentru recunoașterea juridică de care se bucură Biserica Catolică în Moldova, pentru organizarea sa progresivă și pentru construcția de noi biserici, printre care și Catedrala. Aceste fapte demonstrează excelența dialogului și a colaborării dintre instituțiile civile și Biserica Catolică… Gândul meu se îndreaptă în special spre tineri moldoveni. Mă rog pentru ei și doresc să îi încurajez. Vă exprim bucuria de a ști că unii dintre ei vor putea participa pentru prima dată la Zilele Mondiale ale Tineretului, în august, la Madrid. Iar în octombrie, Biserica Catolică [din Moldova] va organiza prima sa Săptămână Socială. Perspectiva acestor două evenimente îmi dă o mare satisfacție. Ele ar trebui să fie un motiv de mândrie pentru țara voastră.”
La 31 decembrie 2022, aflând despre trecerea la cele veșnice a Papei emerit Benedict al XVI-lea, Preasfințitul Anton Coșa i-a adresat Papei Francisc un mesaj de condoleanțe, în care scria: „Sfinte Părinte, această comunitate a aflat cu durere vestea despre moartea Papei emerit Benedict al XVI-lea. Vă rog să primiți gândul nostru solidar și filial pentru această pierdere, însă, în același timp, îi înălțăm Domnului și Părintelui milostiv lauda de a fi avut în istoria Bisericii un păstor profetic și cu viziuni de viitor, cărui cu toții îi suntem recunoscători”.
În aceeași zi, Preasfințitul Anton i-a îndemnat pe toți preoții Diecezei de Chișinău să se roage pentru defunctul Papă, el însuși fiind un exemplu în acest sens, rugându-se Requiem pentru Papa emerit chiar în solemnitatea Sfintei Maria, Născătoare de Dumnezeu, a doua zi după trecerea la cele veșnice a Papei emerit. În circulara adresată tuturor slujitorilor altarului la 31 decembrie 2022, se cerea – pe lângă menționarea tristului eveniment, Requiem și expunerea în biserici a portretului răposatului Pontif – invocații speciale la Rugăciunea credincioșilor, iar la predici să fie amintită figura Papei, cu referințe la magisteriul său bogat. În ziua de 5 ianuarie 2023, zi în care trupul Papei va fi depus în mormântul în care fusese îngropat, între 2005-2011, Papa Ioan Paul al II-lea, în funcție de programul liturgic al fiecărei parohii, vor fi înălțate spre tronul milostivirii cerești rugăciuni speciale pentru odihna veșnică a Papei Benedict al XVI-lea. (pr. Petru Ciobanu pentru CatolicMold.md)