Reinhardt Marx: Capitalul. O pledoarie pentru om
16.10.2013, Bucureşti (Catholica) - Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti anunţă apariţia cărţii „Capitalul. O pledoarie pentru om”. Volumul de 350 de pagini, care costă 30 de lei, este semnat de Cardinalul Reinhardt Marx, Arhiepiscop Munchen şi Freising, unul dintre cei opt Cardinali din Consiliul Cardinalilor înfiinţat de Papa Francisc pentru a-l consilia în guvernarea Bisericii Universale şi reforma Curiei.
După cum se observă, numele de familie al Cardinalului este acelaşi cu al lui Karl Marx, autorul tratatului „Das Kapital” (Capitalul). Tocmai de aceea, Episcopul Marx îi „scrie”, într-un arc peste timp, filozofului Marx: „Dumneavoastră aţi fost un ateu convins şi un oponent înverşunat al Bisericii în timpul vieţii. De aceea unii marxişti – care îşi imaginează că sunt moştenitorii dumneavoastră legitimi – cu siguranţă vor interpreta drept ‘lezmajestate’ faptul că eu, un Episcop catolic, vă scriu această scrisoare. Totuşi, o scriu. Pe de o parte, deoarece cred că după moartea Dvs v-aţi dat seama că v-aţi înşelat în ce priveşte afirmaţia non-existenţei lui Dumnezeu, şi că sunteţi deja într-o stare de spirit mai îngăduitoare faţă de un om al Bisericii. Pe de altă parte, deoarece s-a transmis cum că dumneavoastră înşivă aţi spus, cu puţin timp înainte să muriţi: ‘Ştiu doar atât: că eu nu sunt un «marxist»’. Cred, deci, că părerea unor tovarăşi mărunţi nu ar mai trebui să stea în calea unei convorbiri fructuoase.”
În Cuvântul înainte, autorul explică ideea acestei cărţi: „Biserica şi politica – iată o combinaţie plină de tensiune! Se cuvine oare ca un Episcop să se pronunţe cu privire la chestiuni de economie şi politică? Este el oare competent pentru acest lucru? Ori poate e de datoria lui să o facă? Această carte răspunde la întrebările de mai sus cu un da răspicat. Biserica Catolică transmite prin doctrina socială catolică un mesaj social-etic, care reiese în ultimă instanţă chiar din Evanghelie. Aşa au gândit îndeosebi Papii din ultimul secol, şi aşa şi-au conceput enciclicele şi discursurile lor.” Şi prezintă apoi două motive pentru care a scris cartea: „1. cred că marile linii ale doctrinei sociale catolice se vădesc ca fiind valide şi în practica politică concretă, şi 2. marile provocări în faţa cărora ne găsim în întreaga lume nu pot fi rezolvate fără valori şi principii etice. Aici trebuie să intervină Biserica, fie şi cu riscul de a fi criticată.”
Iată titlurile celor opt capitole ale cărţii: I. Despre ce libertate vorbesc… – Marxism, liberalism şi creştinism; II. Economie pentru om – Economia de piaţă şi etica; III. „…ieşi afară dum-nea-ta!” – Sărăcia în inima societăţii bunăstării; IV. Despre bande de hoţi, vechi şi noi – De ce avem nevoie de principiul dreptăţii; V. Regândirea socialului – Pentru o politică de reformă dreaptă şi durabilă; VI. Să facem cărţile – Muncă, educaţie, familie; VII. Morală pentru capital – Responsabilitatea socială a întreprinderilor; VIII Globalizarea dreptăţii – Pledoarie pentru o ordine globală solidară. Urmează epilogul intitulat De dragul omului – Pentru o economie socială de piaţă globală.