Arhiepiscopul Fulton J. Sheen: Doamne, învață-ne să ne rugăm
06.06.2024, Târgu Lăpuș (Catholica) - O nouă carte a Arhiepiscopului Fulton Sheen, actualmente Venerabil, a văzut anul acesta lumina tiparului la Editura Galaxia Gutenberg. Volumul „Doamne, învață-ne să ne rugăm”, de 328 de pagini, format 13×20, a fost tradus de Ana-Maria Botnaru și poate fi comandată acum la prețul de 49 de lei de pe GalaxiaGutenberg.ro. Lucrarea – care vine potrivit în Anul Rugăciunii – este o antologie, realizată de Al Smith, care explică în introducere:
Fiecare din cele șase capitole ale acestei cărți are o temă aparte, prezentată în stilul bine-cunoscut al lui Sheen, profund și succint deopotrivă: „Tatăl nostru”, „Liturghia”, „Ora Sfântă”, „Gânduri pentru meditație”, „Calea Sfintei Cruci”, „Rugăciuni pentru meditație și de cerere”. Pe tema rugăciunii Tatăl nostru, vom începe cu mesajul lui Sheen din Vinerea Mare, 19 aprilie 1935. În această reflecție, ca să îl ajute pe cititor să înțeleagă mai profund Rugăciunea Domnească, Sheen folosește ca instrument didactic cele șapte cuvinte rostite de Domnul pe Cruce. Folosind din nou aceleași șapte cuvinte de pe urmă ale Iui Isus, Arhiepiscopul Sheen scrie despre Sfânta Jertfă a Liturghiei instituită de Domnul în Joia Sfântă. O carte devenită clasică, „Jertfa de pe Calvar și Liturghia”, scrisă în 1936, este inclusă în capitolul al doilea.
În capitolul al treilea, Arhiepiscopul Sheen își prezintă ideile și gândurile despre Ora Sfântă. Cititorul va descoperi câteva meditații emoționante care îl vor ajuta să facă rodnică Ora Sfântă. Unii ar putea întreba: „De ce să petrecem o oră pe zi în meditație?”, Ia care Arhiepiscopul Sheen ar răspunde: „Fiindcă trăim Ia suprafața sufletelor noastre, știind prea puțin fie despre Dumnezeu, fie despre noi înșine. Cunoașterea noastră vizează îndeosebi lucrurile, nu destinul.”
Capitolul al patrulea conține o variantă populară a Căii Sfintei Cruci. Sperăm ca aceste frumoase rugăciuni, care au atașate indulgențe, să aprindă în suflete o iubire sfântă pentru Mântuitorul Răstignit. Ultimele două capitole sunt alcătuite din rugăciuni și reflecții, care prilejuiesc momente „de Ia inimă Ia inimă”. „Apropiați-vă de Dumnezeu și Se va apropia și El de voi” (Iac 4,8). În această antologie, Arhiepiscopul Sheen nu doar că dezvăluie misterele fundamentale ale Credinței Catolice, dar, în felul său inimitabil, lămurește pe deplin ce înseamnă să ai o relație semnificativă cu Dumnezeu.
Fiecare om este chemat Ia rugăciune și relație [cu Dumnezeu]. Speranța mea este că parcurgând acest volum, cititorul va împărtăși sentimentul Arhiepiscopului Sheen: „Nu vreau ca viața mea să îmi aparțină. Vreau să îi aparțină lui Cristos.”